- Vi skal definitivt ikke bli «Land of the Orcs», selv om vi slår oss sammen til Orkland, sa Meldals ordfører Are Hilstad under sitt foredrag i Damphuset på tirsdag, med klar hentydning til J.R.R Tolkiens univers i Ringenes Herre, der ikke orkene akkurat framstår som særlig sympatiske vesener.

Hilstad pekte isteden på alle fortrinnene den nye kommunen besitter for å lykkes med arbeidet med det grønne skiftet, som han presiserte vil bli en kontinuerlig prosess mellom kommunen og det private næringslivet.

Les om: Orkdal kan få enda en stor bedriftsetablering

Tema som fenget

Det var en god blanding av næringsaktører, offentlig ansatte og politikere som hadde meldt sin interesse for temaet som Næringshagen i orkdalsregionen, Orkladal næringsforening og Sør-Trøndelag fylkeskommune hadde satt på dagsorden på konferansen som er første i sitt slag. I overkant av 70 deltakere fikk høre hvordan de globale klima- og miljøutfordringene vil påvirke oss i framtida, og hvordan det allerede jobbes godt på ulike fronter.

- Vi er svært godt fornøyd med deltakelsen. Det er helt klart at dette temaet interesserer mange, sa Ove Snuruås som ledet konferansen.

Variert innhold

På foredragslista var det en god blanding av aktører som på ulik måte er involvert i tematikken. Temaene handlet om alt fra nyskapende energibygg, fjerning av teknisk og økonomisk risiko i prosjekter med fokus på null-energiløsninger, til lokale aktørers bidrag i sirkulær økonomi.

Av lokale aktører bidro både Trygve Berdal fra Hamos, Bjørn Wiggen fra Salvesen & Thams og Lars Krogh fra Isfjord Norway, som tok for seg tekniske energibesparende løsninger i forbindelse med deres nye produksjonslokaler på Orkanger.

Les også om: Bygger fabrikken av brukte fiskekasser

Fortsatt oljenæring

Are Hilstad trakk i sitt foredrag fram næringsapparatet som Orkdal kommune har hatt som en suksessfaktor. På samme måte trakk han også fram det kompetente miljøet ved Orkla landbruk som en viktig instans i den framtidige kommunen. Han pekte videre på skogen og treindustrien som en næring som bør ha gode forutsetninger framover.

- Grønne karboner skal foretrekkes framfor sorte i det grønne skiftet, sa Hilstad som imidlertid presiserte at oljenæringen ikke står framfor en rask avvikling.

- Tvert imot så trenger vi oljenæringen både i form av kompetanse og som investor i de nye næringene som skal komme.

Han pekte også på muligheten for å øke sirkulærøkonomien som grunnlag for nye bedriftsetableringer.

- Det som er avfall for den ene, kan være ressurs for nabobedriften, sa ordfører Are Hilstad, som la til at det er kommunepolitikerne som velges i 2019, næringslivet og innbyggerne i den nye kommunen som sammen får i oppgave å utvikle det grønne skiftet.

Odd Lykkja fra Orkla landbruk og Finn Hoff, Ap-politiker i Orkdal, fant temaene på konferansen tidsaktuelle og nyttige. Foto: Steinar Larsen