Torsdag var det dags for sluttprosedyrer i saken mot mannen i 40-årene fra Orkdal, som denne uka har stått tiltalt for blant annet skremmende, truende og plagsom atferd mot en offentlig tjenestemann.

Det alvorligste tiltalepunktet er forankret i staffelovens paragraf 158, hvor ordlyden lyder; for ved trusler eller annen rettsstridig atferd overfor en aktør i rettsvesenet eller noen av hans nærmeste å ha grovt motarbeidet rettsvesenet ved å ha:

* Opptrådt slik at det er egnet til å påvirke aktøren til å foreta eller unnlate en handling, et arbeid eller en tjeneste i forbindelse med en straffesak eller en sivil sak, eller:

* Gjengjeldt en handling, et arbeid eller en tjeneste som aktøren har utflrt i forbindelse med en straffesak eller en sivil sak.

Strafferamme for dette tiltalepunktet er fengsel inntil 10 år.

- Alvorlig

Aktor, statsadvokat Kaia Strandjord, hadde i sin prosedyre som oppgave å overbevise retten om at tiltalte har gjort seg skyldig etter tiltalen. Hun viste således til flere høyesterettsdommer som hun mente var relevant for denne saken. En av sakene hun viste til var en sak der en person dukket opp i retten og kalte dommeren for en idiot for åpen scene. Denne episoden ble fulgt opp ved at vedkommende ringte opp dommeren privat og kalte henne blant annet for en grusom person. Vedkommende ble senere dømt til åtte måneders fengsel for rettstrid atferd som følge av sine handlinger mot dommeren.

- Vi mener at vår sak er mer alvorlig i denne saken, og at tiltalte derfor må dømmes for grov motarbeiding av rettsvesenet, sa Strandjord.

Strandjord viste videre til en annen sak fra orkdalsregionen med store likhetstrekk til tiltaltes sak. Hun pekte på at tiltalte var til stede og filmet og publiserte innhold fra denne rettsaken, og at han derfor har vært godt kjent med konsekvensene av slik atferd. Tiltalte i denne saken soner i dag ei fengselsstraff på to år.

- Har fått korreksjoner

Under rettsaken har tiltaltes forsvarer Sigurd J. Klomsæt hevdet at tiltalen er en slags «samletiltale» satt sammen av politiet etter at tiltalte ble arrestert og varetektsfengslet 16. juni i år. Han har under rettsaken gjort et poeng av dette og vist til at tiltalte aldri er ble korrigert der og da når handlingene fant sted, og at tiltalte således har oppfattet dette som en aksept for at det han drev med ikke ble vurdert som noe straffbart. Aktor var imidlertid tydelig på at tiltalte har fått korreksjoner under veis. Hun viste blant annet til rettssaken og dommen mot en annen mann fra orkdalsregionen som fikk to år og åtte måneders fengsel for en lignende sak, en sak som tiltalte fulgte tett, og at tiltalte derfor må ha forstått at det han drev med var straffbart.

Aktor kom også inn på at tiltalte under en rettssak i 2015 ble kjent strafferettslig utilregnelig og dermed frikjent. Med det som utgangspunkt hevdet aktor at tiltalte kan ha spekulert i dette og ment at han har fått et slags «frikort» til å gjøre hva han vil på grunn av at retten kjente ham strafferettslig utilregnelig i 2015.

De rettspsykiatrisk sakkyndige i pågående sak, Oksana Flåan og Kirsten Rasmussen, har konkludert med at tiltalte er strafferettslig tilregnelig.

Trusler

Aktor kommenterte i sin prosedyre også hvert enkelt tiltalepunkt. Til spørsmålet om hvorvidt tiltalte har opptrådt truende overfor lensmann Haugan, viste hun blant annet til en video som ble vist under rettssaken hvor tiltalte uttalte:

«Ikke rør mæ, vil du æ ska' bli voldeli'.»

- Dette kan tolkes som en trussel, sa Strandjord.

Hun påpekte at tiltalte har kommet med en rekke krenkende og truende uttalelser mot Haugan og hans ansatte ved lensmannskontoret. Hun viste også til at tiltalte har forstått at han har beveget seg inn på lensmann Haugans private atmosfære, blant annet da han uttalte på Facebook:

«Nå skal vi se hvordan Haugan opplever å bli oppsøkt på privat adresse.

- Trakassering

I retten har både tiltalte og lensmann Haugan forklart seg om en hendelse som skjedde 17. mai i år. Haugan hevder på sin side at tiltalte stilte seg i veien for ham da han skulle kjøpe ballonger til sitt barnebarn, og oppfattet dette som en provokasjon, mens tiltalte i retten har benektet dette og hevder at han passerte Haugan i forbindelse med at han skulle kaste et ispapir i ei søppelbøtte.

- Jeg mener Haugans forklaring om denne hendelsen må legges til grunn, og at denne episoden må oppfattes som et ledd i en pågående trakassering av Haugan, sa aktor.

Kontaktforbud

Da aktor Kaia Strandjord kom til spørsmålet om straffeutmåling, var hun tydelig på at tiltalte må dømmes etter det alvorligste tiltalepunktet, grov motarbeidelse av rettsvesenet, og ba derfor om at tiltalte dømmes til 14 måneders fengsel, hvorav fem måneder gjøres betinget med ei prøvetid på fem år. I tillegg ba hun om at rette dømmer tiltalte til kontaktforbud mot lensmann Tor Kristian Haugan med en varighet på fem år.