Emilie Ebbesen Krokdal opplever suksess bak rattet på sin Toyota Celica på banen i sporten bilcross. Nylig klatret hun helt til topps, i et finaleheat med elleve gutter som motstandere.

Ville ikke kjøre

– Jeg har aldri vært veldig opptatt av bil og motor, men det var tenkt at jeg skulle prøve meg på grunn av brødrene mine som holder på med motorsport, forteller Krokdal, som også har en far som tidligere har drevet med sporten.

Men Emilie Ebbesen Krokdal ville ikke kjøre bilcross. Alt lå til rette, men hun foretrakk andre hobbyer.

– Da jeg var 14 år prøvde jeg på tull, på banen på Løkken. Da jeg kom hjem etterpå, så stod det en bil til meg i gården. En Opel Astra, smiler den unge sjåføren.

Ny hobby

Det ble ny hobby og innmelding i NMK Orkla. Bilen bygde hun om selv, sammen med pappa Ole Martin Krokdal og storebror Gøran Krokdal.

– Siden Gøran hadde gjort det så bra i banen var det høye forventninger til meg også, sier Krokdal.

Hun er nå i sin tredje sesong. Første sesong var hun rekrutt for å lære banen, da var det ingen konkurranser. I fjor og i år har hun konkurrert i juniorklassen og når hun blir 18 år går hun over til seniorklassen.

«Ei jente!»

Fra sesong to fikk Krokdal konkurrere.

– Jeg har hatt en del andreplasser, men lørdag 9. september vant jeg for første gang, smiler hun.

Det var en seier som smakte.

– Det var tolv deltakere i finaleheatet, og jeg var eneste jenta. Det kom noen å skulle gratulere meg etter løpet, og når jeg tok av meg hjelmen var det en som sa «Det er ei jente!», ler Krokdal og tilføyer at guttene ikke tror jentene kan kjøre.

Da var det ekstra stas å vinne.

Som jente får du ekstra oppmerksomhet i sporten bilcross og rallycross, ifølge Krokdal.

– Jeg anbefaler sporten sterkt til andre jenter. Er du glad i bil, fart og spenning, og setter litt krav til deg selv, så kan det være noe for deg. Det er ekstra stas å være jente i dette miljøet, vi får mange gode tilbakemeldinger, sier hun.

Trygt

Bilene som kjøres i bilcross er ganske «strippa» innvendig, det må de være for sikkerheten.

– Vi sitter veldig sikkert inne i bilene. Det er sekspunkts seler, så vi klarer ikke å røre oss. Når jeg ruller rundt med bilen, må jeg bare holde fast i rattet og vente til den er ferdig å rulle, sier Krokdal og forteller om den gangen hun kjørte 120 km/t og bilen rulla rundt tre ganger.

Vanligvis får hun ikke vondt etter velt og rull, men den gangen kjente hun det litt i skuldrene.

– Men jeg blir ikke redd. Mamma kan bli litt stressa og redd, mens pappa nok tenker mest på bilen og dekkene når jeg ruller rundt, ler Krokdal og tilføyer at det nok er fordi han vet hvor bra sikkerheten er.

Nå har Krokdal funnet en hobby hun trives med og vil satse på. Bilcross var likevel noe for henne.