- Vi ser etter mangfold, kreativitet, samarbeid og forhåpentligvis masse skaperglede.

Slik formulerte sangpedagog Charlotte Stav seg da hun ble spurt hva hun som dommer i UKM så etter blant ungdommene på scenen. Torsdag gikk arrangementet av stabelen i Agdenes, der Stav sammen med kunstlærer Ida Linett Olsen og ungdomsrepresentant Aart Erik Selbekk skulle velge mellom 17 ulike sceneinnslag samt syv utstilte verk.

Selbekk, som i dag går på Orkdal videregående skole, har selv deltatt i tevlingen og gått videre til fylkesfinale.

- Jeg vil nok også se etter hvor godt de kommuniserer med publikum, varslet han.

Les også: Disse går videre i UKM i Skaun

Ung soulstemme

Og mens akkurat den kommunikasjonen kunne være litt skummel å begi seg ut på for flere av de unge utøverne på scenen, skortet det ikke skaperglede og scenesjarm. Her var det både spenstig dans, sårbar solosang og jenteband med trøkk. Maria Julia Volden (12) opptrådde i flere innslag, blant annet sammen med venninnen Maria Leticia (16).

- Vi har sunget sammen helt siden vi var småunger, sier Volden som allerede har utviklet en særegen soulstil i stemmen.

Martinez og Lady Gaga

De to har sangere Melanie Martinez og Lady Gaga som forbilde, mens Freya Nordgård (12) har satset en helt annen retning med sin fiolin. Hun bød blant annet på en fiolinkonsert av Vivaldi.

- Jeg har spilt fiolin i fire og et halvt år, i kulturskolen på Ørland, sier Nordgård som hadde fiolinkonserten på repertoaret fra før.

- Det er passe avansert, men ikke for vanskelig, sier hun.

Les også: Skal doble elevtallet

Nervøs på scenen

Hun er svært fornøyd med valget av instrument.

- Jeg synes det er et fint instrument, og man kan spille veldig mye forskjellig musikk. Men jeg liker best klassisk musikk, sier hun.

Hun innrømmer at hun var nervøs foran opptredenen.

- Det er artig å delta i UKM. Jeg vil vise fram hva jeg kan, og flytte grensene litt lenger bort. Men det var ganske skummelt. Jeg begynte å skjelve før jeg skulle spille, forteller hun.

Travelt ungdomsråd

Det er ungdomsrådet i Agdenes som har hovedansvar for å avvikle Ung kultur møtes, som forkortelsen UKM nå står for. Leder Jenny Abelvik (17) hadde selv jobben som inspisient under forestillingen, og forteller om en stor jobb for de seks medlemmene i rådet.

- Vi forbereder og gjør klart før konserten, setter ut stoler, gjør klar deltagerne, jobber backstage. Vi gjør alt unntatt lyd, sier Abelvik.

Selv har hun vært med både som arrangør og deltager to ganger.

- Det er veldig artig, og jeg syns vi gjør det ganske bra. UKM lager vi for at ungdommen skal ha det artig og gjøre noe de liker, sier Abelvik.

Disse går videre til fylkesmønstringen:

Hedda Elena Hegg Engen (sang), Maria Leticia og Maria Julia Volden (sang), Ellinor Ysland (sang), Maila, Rikke, Olaf, Ingve (film), Ingrid Marie Moe Kirkholt (kunst), Petter Feragen-Tøndel (sang), Ruta Vevere (kunst), Utanfra Trioen (musikkgruppe), Sykt useriøs (band).

lillemor.hestvik@avisa-st.no

481 46 109