Torsdag vedtok kommunestyret i Skaun å gi oppdraget for bygging av nye Skaun ungdomsskole til Vegdekke AS og deres forslag «Tangenten». Forslaget viser en ungdomsskole på tre plan med inngangsparti med åpen glassfront vendt ned mot Børsa barneskole og Rossvoll flerbrukshall, og med idrettshall i forlengelsen av inngangspartiet mot vest.

Ønskeplass

Mellom de to skolene er det tegnet inn en åpen plass, som omtales som «Kulturplassen». Dette skal bli et område velegnet som møteplass for hele kommunen, for eksempel på 17.mai og andre festdager. Dette krever imidlertid at dagens fylkesveg 773, som i dag svinger seg oppover på nordsiden av Børsa barneskole og videre gjennom boligfeltene vest for Børsa sentrum, flyttes. Det ligger enda langt fram i tid.

- I kommunens masterplan for Børsa ligger det at vegen skal flyttes. Våre skisser viser hvordan det vil se ut etter at vegen er flyttet, sier prosjektleder Line Monsen i Vegdekke.

Les også: Skal bygge drømmeskolen

Vegen flyttes litt

I selve byggeprosjektet er det imidlertid lagt inn en «midlertidig løsning» der vegen beholdes der den er i dag.

- I prosjektet som vi bygger nå blir vegen flyttet litt nærmere barneskolen. Vi endrer ikke avkjøringen (fra Fv 803, journ. anm.), men vi vil rette den ut slik at den går i en rett linje og treffer det originale løpet litt opp i bakken, sier Monsen.

Dermed vil fylkesvegen komme enda litt nærmere barneskolen enn den ligger i dag, og i stedet for en «kulturplass» blir det altså biltrafikk. Samtidig forsvinner parkeringsplassene som i dag ligger på nordsiden av fylkesvegen, mens nye p-plasser for ungdomsskolen blir plassert sør for det nye skolebygget.

Les også: - Et bygg med uendelige pedagogiske muligheter

Infrastrukturfond

I kommunens sentrumsplan som ble vedtatt i 2014 er det planlagt at fylkesveg 773 flyttes nærmere avkjøringen til E39, slik at vegen blir liggende sør for skolene. Ny trase for Fv 773 vil da havne omtrent der Hammer tilhengersenter har sine lokaler i dag. Samtidig er det laget bestemmelser om infrastrukturfond, som skal finansiere «særlig kostnadskrevende infrastrukturtiltak» i områder av kommunen med særskilte krav til infrastruktur. Bygging av ny Fv 773 er et slikt tiltak, kostnadsberegnet i 2015 til 139 millioner kroner, i dag sannsynligvis mer. Ifølge ordfører Jon P. Husby (Sp) er kommunen nå i forhandlinger med grunneiere langs den nye vegtraseen om infrastrukturfondet, som kan komme til å måtte dekke brorparten av utbyggingskostnadene.

- Det som er bra er at fylkeskommunen har bekreftet at de vil stå som byggherre av vegen, og de vil ta sitt ansvar for momsdelen av kostnadene. Så er det et spørsmål om aktørene som er i området slutter seg til infrastrukturfondet. Dette er ikke avklart helt, vi er i forhandlinger, sier ordfører Husby.

Ikke i fylkets planer

Hos fylkeskommunen opplyser imidlertid samferdselssjef Oddveig Kipperberg at det hos dem ikke foreligger noen konkrete avgjørelser knyttet til ny fylkesveg i Børsa.

- Ny fylkesveg ligger ikke inne i fylkets vegplaner. Skal det bygges ny veg i Børsa, vil det fordre at den blir prioritert foran andre prosjekter. En så betydelig ombygging av vegnettet må være en del av en helhetlig prosess, sier Kipperberg.

I et brev til fylkeskommunen skriver Statens vegvesen at de ikke vil ha mulighet til å starte et eventuelt planarbeid for ny Fv 773 før et godt stykke ut i 2018, noe som forutsetter snarlig avklaring. Erfaringsvis vil et slikt arbeid ta et år. De viser samtidig til at den aktuelle vegen hverken er inne i planleggingsprogrammet for Statens vegvesen eller i det vedtatte planprogrammet for Sør-Trøndelag fylkeskommune.

- Men det er mulig for kommunen å planlegge en vegflytting, og at fylkeskommunen godkjenner det. Det må ikke være vi som planlegger, sier fylkeskontakt Frank Axel Lien i Statens vegvesen.

Opp til grunneierne

Og det er nettopp det Skaun kommune nå planlegger, opplyser rådgiver Sigve Laugsand.

- Om nødvendig starter vi planleggingen på prosjektets regning. Akkurat nå prøver vi så godt vi kan å få avklart om dette er en farbar veg. Så må man huske på at grunnen til at vi vil legge om vegen er at vi ser for oss en omfattende utbygging av områdene oppover i lia. Det vil utløse mer trafikk. Men det er jo ikke sikkert det blir en slik utbygging. Det er opp til grunneierne, sier Laugsand.

Reguleringsplankartet viser hvordan fylkesvegen i dag gjør en liten sving inn mot ungdomsskolen. Denne skal rettes ut. Foto: faksimile
Børsa skole Fv 773 går i dag fra Fv 803, forbi Børsa skole og videre opp til boligfeltene vest for skoleområdet. Foto: Heidi K. Johnsen