- Det er så mange elver som er lagt i rør i Meldal, at vi må da ha råd til å la ei elv være uberørt for framtidige generasjoner? Jeg vil at flere skal få oppleve idyllen og rekreasjonen, sier Grefstad.

Clemens Kraft AS har søkt om tillatelse til å bygge Messa kraftverk i Meldal kommune, med en rørgate på 1,5 kilometer (se faktaboks). Elva Messa har sitt utspring fra fjellene nordøst for Meldal sentrum, og er en del av vassdraget Orkla ved samløp i Meldal sentrum.

Her vil inntaktet til rørgata komme, dersom planene realiseres.

Måtte reagere

Grefstad er oppvokst i Grefstadgrenda, men bosatt i Skaun. Han reagerte umiddelbart da han så at planer om kraftutbygging i Messa var lagt ut på høring. Høringsfristen er 12. mai, og Grefstad har benyttet anledningen til å si sin klare mening om saken.

- Jeg er glad i naturen. Alle ungene i grenda fisket i elva i barndommen min. Jeg var lokalkjent og visste akkurat hvor fisken sto. Det er nostalgi, rekreasjon og livskvalitet å ha dette i nærmiljøet. Nå er det barnebarna mine som leker i den samme bekken når vi er på besøk hos mor i Meldal, sier Grefstad.

Den planlagte kraftstasjonen er tiltenkt bygd 50 meter fra heimplassen til Grefstad, hvor mora hans og andre slektninger fortsatt bor.

Les også: Skeptiske politikere

Støy og frostrøyk

- Det kommer nok helt sikkert til å bli støy, og også frostrøyk når det går mye vann der. På vinteren er det jo vanligvis frosset. Jeg mener vi må kunne bevare denne elvestrekningen urørt, sier han.

Han henviser til at det i Meldal allerede er utbygd, eller foreligger planer om, 14 småkraftverk.

- Nesten alle småelver som gir vann til lakseelva Orkla går i rør. Det er for sent å snyte seg når nesen er tørr, sier han, og omformulerer et kjent ordtak.

Les også: La Messa leve!

Rørgatetraseen vil gå over denne myra.

Bekymret for fossekallen

Han mener det blir lite vann igjen til auren i Messa hvis det blir utbygging, og viser også til fugler, dyrearter, insekter og mosearter i området.

- Ikke minst fossekallen. Jeg husker at vi som barn så den stupe inn i fossen hvor den hadde reir. Det er jo nasjonalfuglen vår, som truses av alle småkraftverkene, sier han.

Angående fisk, skriver Clemens kraft skriver i sin søknad: «Det finnes noko bekkeaure i Messa, men stamma skal ha minska den seinare tid. Elles skal sjøaure frå Orkla kunne vandre opp i nedre del av Messa. Omfanget er lite, og det skal vere mange år sidan det sist ble registrert sjøaure i dette området. Eit markert fossefall ved ca. kote 280 innerst i bekkekløfta er absolutt vandringshinder. Dermed er ca. 1130 m elvestrekning i prinsippet anadrom.»

ingrid.hultgreen@avisa-st.no

958 39 535