I forrige uke kom resultatene av NHOs årlige vurdering av Kommune-Norge, der kommunene ble rangert etter attraktivitet og lokal vekstkraft basert på forhold ved næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse, og kommunal økonomi.

Under snittet

Der kom Skaun kommune best ut av ST-kommunene, med en solid 3. plass på landsbasis for demografi, det vil si befolkningsvekst, unge i forhold til eldre i arbeidsstyrken og netto innflytting. Og kommuneøkonomien gir Skaun en god plassering sammenlignet med andre kommuner.

Det kommunen derimot ikke scorer særlig høyt på, er næringsliv, arbeidsmarked og kompetanse. Her ligger Skaun under landsgjennomsnittet.

- Det vi har vært dårlige på, har vi vært dårlige på svært lenge, sier kommunestyrerepresentant Erik Fenstand (H).

Utfordrer Ap

Han ber nå ordfører Jon P. Husby (Sp) sette saken på dagsorden på førstkommende formannskapsmøte den 31. august.

- Det finnes mange måter å vurdere næringslivet på, og dermed kan man utvikle det. Skaun Høyre savner at man setter mål og har en plan som tar oss til målet, sier Fenstand.

Han viser til at det tradisjonelt har vært varaordføreren som har hatt et spesielt ansvar for næringspolitikken i Skaun, der formannskapet er næringsutvalg.

- Hvordan jobber man med dette nå? Så vidt Høyre har oppfattet det, har det ikke skjedd spesielt mye innen dette området de to siste årene hvor Arbeiderpartiet har hatt dette vervet, sier Fenstad.

Les også: Orklandskonferansen: Orkladal næringsforening og Næringshagen i orkdalsregionen med fokus på omstilling til et samfunn hvor vekst og utvikling skal skje innen naturens tålegrenser.

Faller mellom to stoler

Varaordfører Asbjørn Leraand (Ap) svarer Fenstad med at temaet har vært oppe til diskusjon i formannskapet flere ganger tidligere i år.

- Vi har hatt grundige diskusjoner på dette i formannskapet. Vi ser at mesteparten av ressursene vi bruker i næringssammenheng går til næringsforeningene i Orkdal og Trondheim. Vi bruker mellom 1,6 og 1,7 millioner kroner årlig her, og vi har begynt å stille oss spørsmål om dette er rett med tanke på bedriftene i Skaun. Hva får næringslivet igjen for pengene vi bruker, sier Leraand.

Han mener kommunen risikerer å havne mellom to stoler når man fordeler ressursene slik.

- Men dette må vi se på i dialog med næringsforeningen i Skaun, sier Leraand.

Les også: Bygger fabrikken av brukte fiskekasser

Trenger mer tid

- Vi har også diskutert hvilke ressurser vi kan sette av til dette arbeidet, der vi har luftet om vi kan øke tiden for varaordføreren, men det ble ikke gjort i denne omgangen, legger han til.

I dag er varaordføreren godtgjort som 25 prosent av ordførerens godtgjørelse.

- Mener du at du som varaordfører trenger å utvide stillingen for å jobbe mer med næringspolitikken?

- Ja, det er i i hvert fall noe vi har diskutert. Vi må se på hva vi vil med ressursene våre og hva det krever av oss. Vi har også satt av store næringsarealer som vi ønsker å utnytte, der vi mener kommunen kan spille en mer aktiv rolle og ha en mer aktiv dialog. Ikke bare med dem som allerede er i kommunen, men også miljøer utenfor Skaun som ser muligheten til å utvikle arealene, sier Leraand.

Angriper Ap: - Så vidt Høyre har oppfattet det, har det ikke skjedd spesielt mye innen dette området de to siste årene hvor Arbeiderpartiet har hatt dette vervet, sier Høyres Erik Fenstad.
Varaordfører Asbjørn Leraand (Ap) mener man må se på kommunens overføringer til to ulike næringsforeninger. Foto: Lillemor Hestvik