Tirsdag la fylkesrådmann Knut Aspås fram sitt svar til fylkesvaraordfører og lokalpolitiker Gunn Iversen Stokke (Sp) i fylkesutvalget. Stokke har bedt rådmannen svare på om fylket kan være med på en forskutteringsavtale for å bygge ny FV 773 på oversiden av barnehagen og den nye ungdomsskolen i Børsa. Slik veien ligger i dag, vil den gå tvers gjennom det planlagte kulturtorget som skal etableres mellom Børsa skole og nye Skaun ungdomsskole når den står ferdig høsten 2019.

Les også: - Distrikts-Norge trenger slike suksesshistorier

I sammenslåingslufta

Fylkesrådmannen er imidlertid helt klar i sitt svar til Stokke.

«Det er ikke grunnlag for forskuttering i denne saken», skriver Aspås og viser til at tidligere restriktive politiske vedtak gjelder «enda mer» nå som fylkeskommunen er på vei inn i et samlet Trøndelag. Likeledes viser fylkesmannen til at man ikke kjenner rammene for midler til Aksjon skoleveg, som kunne bidratt med noe finansiering, når de to fylkene har blitt til Trøndelag fylke i 2018.

Les også: Rassikring ved tunnel

Utvikler ikke sentrum

Fylkesrådmannen viser også til at fylkeskommunen til nå har sagt nei til å gjøre sentrumstiltak i kommunene.

«Totalkostnad for prosjektet er estimert til 96,0 millioner (42,8 mill. for omlegging eller byggetrinn 1, mens ønsket fullføring av byggetrinn 2 har en prislapp på 53,2 mill.). Det er ingen tvil om at det er behov for sentrumsutviklingsprosjekter i kommuner i Trøndelag, som Skaun kommune som i perioder har vært den kommunen i landet som har vokst raskest i prosent av innbyggertallet. Men til nå har Sør-Trøndelag fylkeskommune sagt nei til både å forestå og finansiere sentrumsutviklingstiltak for kommunene», skriver Aspås.

Enklere og billigere

Han viser til at kommunen i siste møte med fylkeskommunen ble bedt om å finne andre løsninger på de trafikale utfordringene som skolebyggingen gir.

«Løsningen må være enklere, billigere og ikke bety ny veg (eks. kulvert eller overgang)», skriver Aspås.

«Kan ikke ha det slik»

I mai år gikk ordfører Jon P. Husby (Sp) ut og erklærte at kommunen skulle få til å flytte vegen bort fra skoletunet før nyskolen står ferdig høsten 2019.

- Mitt ønske er at vi skal åpne en ny veg rundt idrettsanlegget og Børsa barnehagen den dagen vi åpner den nye ungdomsskolen. Det skal vi få til. Vi kan ikke ha slike trafikale forhold i et sentrum der vi skal smelte sammen en barneskole og en ungdomsskole, sa ordfører Jon P. Husby den gangen.

Han har fortsatt tro på å lykkes, til tross for den negative tilbakemeldingen fra fylket.

- Vi jobber fortsatt med dette. Fylkeskommunen ønsker jo å være vegeier, så vi har ikke gitt opp, sier Husby.

Optimistisk Husby

- Kan dere gå med på å lage kulvert eller overgang, i stedet for å legge om vegen?

- Vi har vurdert det tidligere, og funnet ut at det ikke er en god løsning. Skal vi ha kulvert er det utfordringer med hensyn til geoteknikk og vann. Bru har vi også vurdert, men det blir ingen god løsning estetisk. Da må vi eventuelt senke vegen, og vi får en større stigning opp mot barnehagen.

Husby mener vegen først og fremst må flyttes bort fra skolene og barnehagen.

- Det tror jeg kanskje fylkeskommunen vil skjønne. De har akseptert planløsningen vår, men når prislappen kommer på bordet blir det gjerne annerledes. Men dette skal vi få til når vi bare slår kreftene sammen, sier Husby.

- Blir for dyrt

Partikollega Gunn Iversen Stokke er imidlertid ikke helt overbevist etter tirsdagens møte i fylkesutvalget.

- Som fylkespolitiker ser jeg at det blir for dyrt. Vi har ikke så mye penger. Det vi diskuterte i dag var om fylkeskommunen skal komme på banen, bli med på en befaring og så komme med et forslag til en billigere løsning. Det var de åpne for.

- Din egen ordfører sier at kulvert eller overgang ikke er aktuelt?

- Det får vi ta en diskusjon på politisk i Skaun. Saken er at enten betaler vi det selv gjennom en utbyggingsavtale med fylkeskommunen, eller så må vi se på en billigere løsning. Det viktigste for meg i denne saken er trafikksikkerheten for barn og ungdom som skal bevege seg langs denne vegen. Andre forhold må ha andreprioritet, sier Stokke.

lillemor.hestvik@avisa-st.no

481 46 109