Skaun har økt innbyggertallet de siste fire årene tilsvarende hele Snillfjord kommune. Fra 1. september i 2016 til 1. september i år har det flyttet 502 innbyggere til Skaun, der halvparten kommer flyttende fra Trondheim.

- Jeg har gått gjennom statistikken, og den viser at disse 502 personene kommer hit fra 64 ulike kommuner, og fra utlandet, sier Haugen som har flere fun facts om folkeveksten i Skaun å by på.

- Av de 64 kommunene ligger 23 i Trøndelag. Det vil si at annenhver trønderkommune har innbyggere som har valgt å flytte til Skaun det siste året.

Les også: Vil ta 50 år før alle grusveiene får asfalt

- Vi vokser så fort

Samtidig sliter lag og foreninger med å rekruttere nye medlemmer. Nå appellerer Grøttjord, som er leder for frivilligsentralen, og Haugen som er fagleder for kultur, til alle de nye innbyggerne som strømmer til kommunen.

- Den følelsen av å være deltager i sitt eget nærmiljø – den trenger vi. Vi vokser så utrolig fort, sier Haugen.

Onsdag neste uke arrangerer Skaun kommune sitt årlige Fløttardagsmøte, der kommunen inviterer lag og foreninger til å presentere seg for nye innbyggere. I år er tonen imidlertid litt annerledes fra de ellers så serviceinnstilte og hjertelige arrangørene i Skaun kommune. I brevet som sendes ut til alle husstander med nye innbyggere, skriver ordfører Jon P. Husby:

«Vi håper også at dere som er nye i kommunen vil bistå i å gjøre oss enda mer attraktive, gjennom å være bidragsytere innenfor nærmiljø, samfunnsliv og frivillig organisasjonsliv».

Les også: Fortsatt uavklart om brakkekjøp

Mangler ressurspersoner

De nye innbyggerne blir i brevet oppfordret til å bidra.

«Det er din egen innsats sammen med dem som bor her fra før som vil gi deg venner, trygghet, nettverk og tilhørighet i bygda», skriver ordføreren.

- Vi mangler ressurspersoner. Og møteplassene i kommunen, som mange etterlyser – de finnes jo, men i andre former enn at man bare kan gå inn og sette seg på en kafé. Men det krever at man tar initiativ selv. Ta med deg hobbyen din, ikke legg den på hylla når du flytter til en ny kommune, sier Grøttjord.

- Og begynn med en gang, skyter Haugen inn.

- Det er mye lettere å begynne i Buvik musikkorps med en gang du kommer til bygda, enn å legge instrumentet på hylla og så lete det frem etter et par år, når man begynner å bli kjent. Begynn heller den samme høsten som du flytter hit, fortsetter han.

Tilbudet smalner inn

Siri Grøttjord er selv politisk engasjert i hjemkommunen som leder for Arbeiderpartiet og kommunestyrerepresentant. Hun forventer ikke at det første tilflytterne skal gjøre er å stille på en politisk liste, men ber likevel innflyttere om å ta ansvar for egen integrering. Hun viser til at medlemsveksten i de ulike lag og foreninger i bygda ikke står i forhold til folkeveksten i kommunen.

- Dette må skrives på en pen måte, men altså. Man må ta litt ansvar selv. Korps og kor mangler medlemmer. Idrettslagene mangler folk til å ta verv i styrene. Vi har et ganske tradisjonelt frivilligliv her, med bygdekvinnelag, sanitet, historielag og 4H, det samme som vi hadde på 70-tallet. Samtidig mister vi lag, som for eksempel revylaget. Tilbudet smalner inn. Så hvis du som kommer hit er helt hekta på å dyrke fuksia, vel, så finnes det ikke noe fuksialag her i dag. Men det finnes sikkert noen andre som også er hekta på det samme, og da kan man jo starte et lag. Det som ikke finnes fra før, kan skapes, sier Grøttjord.

Skole og idrett

Nå håper de to at det vil komme flere nye innbyggere på Fløttardagsmøtet enn det er utstillere. På programmet står blant annet innlegg av ungdomsskolerektor Erlend Moen, som vil snakke om viktigheten av å delta sosialt utenfor skoletid. Daglig leder i Buvik IL, Trondheimsbosatte Stein Ola Moksnes, vil snakke om frivillighetens rolle for integrering og innbyggernes eget ansvar.

- Og så er det sånn at naboer må engasjere seg slik at nye innbyggere kommer på møtet. De må ta tak i de nyinnflyttede i nabolaget, stoppe dem på vegen og si «hei, skal ikke du på et møte i kveld?», sier Haugen.

Onsdag neste uke er det klart for nytt Fløttardagsmøte for nye innbyggere på Skaun rådhus.