Dermed er overgangen til gateadresser for alle hus og hytter fullført også i Snillfjord kommune.

- Innbyggerne får brev i løpet av desember, med opplysning om husnummer. Det de må gjøre da er å nummerere huset sitt, sier saksbehandler Kjell Ivar Framås ved teknisk avdeling i Snillfjord kommune.

Les også: - Det skal være lys i rådhusene

På reflekterende bakgrunn

Da holder det ikke med kunstferdig utskjærte nummere i tre eller å skrive husnummeret på veggen med sprittusj. Nummeret må nemlig være godt synlig for blant annet personell på utrykningskjøretøy.

- Nei, man må kjøpe husnummeskilt med reflekterende bakgrunn. Det er veldig viktig at det er god kontrast mellom nummeret og bakgrunnen, et kobberskilt på brun vegg vil for eksempel fungere dårlig. Dette er for at utrykningskjøretøy raskt skal kunne finne det riktige huset, sier Framås.

Les også: Har elleve gaseller

Stort engasjement

Selve navnsettingen av veger i kommunen ble ferdigstilt i fjor, en prosess Framås beskriver som vellykket med stort engasjement fra befolkningens side. Totalt ble det fastsatt 73 nye vegnavn, mens vegene Vorpnesveien, Vedbergvegen, Hagabuktvegen og Kleppfiskvegen hadde navn fra før. Ifølge Framås er det ingen som har klaget på vegnavnene i ettertid.

- Nei, det tok vi underveis i prosessen. Vi fikk informert godt underveis, noe som var veldig viktig.

Vegløse øyer

Adresseringen er gjennomført for både fastboende og hytteeiendommer i kommunen, der det er opprettet totalt 1715 adresser. Noen steder er det gitt områdeadresser i stedet for vegadresser, som for eksempel Terningan hytteområde, Fugløya og Jamtøya.

- Vi har igjen under en prosent der vi må se nærmere på hvilken tilknytning de har. Det er hytter og sætrer, samt et par øyer som vi må se nærmere på, sier Framås.

Den vegen som har absolutt flest adresser i Snillfjord er, kanskje ikke overraskende, Snillfjordsvegen med 249 adresser.

- Men nå er det veldig forskjellige lengder på vegene. Snillfjordsvegen startet på Stokkhaugen på E39 i Orkanger, og går sømløst over kommunegrensene og helt ned i Hitratunnelen.

Offisielle i romjula

Men selv om alle snillfjordingene nå får sin egen unike vegadresse, kan det ta noe tid før man kan plotte inn adressen på GPSen for å finne fram.

- Adressene bli offisielle fra i romjula. Da trykker vi på knappen slik at de legges offisielt i matrikkelen. Når de blir tilgjengelige i karttjenester som for eksempel Google Maps vil avhenge av når disse tjenestene oppdaterer kartdataene sine hos Kartverket, sier Framås.