- Dette er en fusjon mellom tre selskaper som har samme ambisjonsnivå, samme energinivå, og som har kjent hverandre i mange år allerede. I stedet for å sitte på hver vår lille tue og sulle med vårt, så jekker vi opp ambisjonsnivået et par hakk og slå oss sammen til et større selskap, sier daglig leder Christian Falch om fusjonen mellom Gammaglimt, Faction Film og Volt Film.

Les også: Falch kan vinne dokumentarfilmens Oscar

Samme visjon

De tre selskapene slår seg nå sammen og danner selskapet UpNorth Film AS, der Falch blir daglig leder. Dermed vil de ha muskler til en større satsing både nasjonalt og internasjonalt.

- Dette gjør vi i visshet om at det vil hjelpe oss fremover både finansielt og rent kunstnerisk. Nå er vi plutselig en ganske stor gjeng med noen av Norges fremste dokumentarister som jobber sammen med samme visjon og i samme selskap. Det har tatt oss et år med denne fusjoneringen. Nå er vi endelig i mål, og vi opplever at bransjen applauderer det vi gjør, sier Falch.

Les også: Livslang fotoglede blir bok

Internasjonale utmerkelser

Det nye produksjonsselskapet beskrives av eierne som en koalisjon av noen av de fremste dokumentarselskapene i Norge. Bak nyskapningen står eierne Christian Falch, Torstein Parelius, Tonje Hessen Schei, Jonathan Borge Lie og Håvard Bustnes. Til sammen hevder de å bli blant de sterkeste dokumentarfilmskapene i Norge, med amandapriser, gullruten og flere internasjonale utmerkelser bak seg.

- Vårt mål er å lage sterke norske dokumentarfilmer som også retter seg internasjonalt.Vi satser ambisiøst og jobber for at UpNorth skal bli et internasjonalt varemerke som står for kvalitet og store filmopplevelser for et bredt publikum, sier Tonje Hessen Schei.

Dokumentarfilmer

I november ble selskapet lansert på den prestisjetunge internasjonale dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam (IDFA), hvor de stilte med to filmer. Golden Dawn Girls (på norsk kalt Hatets Vugge), regissert av Håvard Bustnes og produsert av Christian Falch, er en film om det greske høyreekstremistiske partiet Gyllent Daggry som hadde verdenspremiere for utsolgt sal og var i hovedkonkurransen. Recruiting for jihad (på norsk kalt Den norske islamisten), er en film om rekrutteringen av jihadister i Norge som skapte mye debatt når den ble vist på NRK Urix tidligere i år. Den hadde sin europapremiere som en del av Panorama-programmet på IDFA.

Tøff bransje

Gammaglimt eies i hovedsak av Hans Christian Falch gjennom selskapet Brødrene Mo AS. I 2016 omsatte selskapet for 3,3 millioner kroner, med et årsresultat på 42.000 kroner.

- Er en slik fusjon nødvendig for å overleve som filmskapere?

- Ja, det er en knalltøff bransje. Overskudd er et luksusord i vår bransje, klarer vi å unngå rødtallene er vi per definisjon en suksess. Men nå er vi heller ikke i bransjen for å tjene penger, da hadde vi vært ute i Nordsjøen, eller plukket jordbær. Det vi lager er relativt ukommersiell dokumentarfilm, og vi vet utmerket godt at inntjeningspotensialet er moderat. Men vi har klart å holde selskapene gående, ta ut lønn, fått prosjektene finansiert og gjennomført. Men vi håper jo at den økonomiske situasjonen skal forbedre seg når vi nå har slått oss sammen. Med et sterkere team og et sterkere selskap i ryggen har vi en sjanse til å få tak i midler som ellers ville vært utilgjengelig for oss, sier Falch.

Blir i Orkanger

Han vil fortsatt være på finne på kontoret i Orkanger, ved siden av kontorene i Trondheim og Oslo. UpNorth vil ha ni faste ansatte.

- Selv om vi har slått oss sammen til ett selskap, har vi fortsatt våre respektive kontorer i behold. I hvert fall er det planen i nærmeste fremtid. Men hva fremtiden eller bringer er umulig å si. Hele denne bransjen er et stort usikkerhetsmoment, sier Falch.