Denne uka ble det kjent at Geir Arne Rao blir ny daglig leder i Salvesen & Thams AS. Han sa opp jobben sin i Elpro uten å ha noen plan for veien videre.

Roa har jobbet i Elpro de siste 14 årene, og som daglig leder siden 2010. I høst kom han til et punkt hvor han hadde lyst til å prøve noe nytt.

- Jeg er interessert i nye impulser. Etter å ha tenkt meg nøye om, sa jeg opp jobben hos Elpro tidlig i høst. Det var en vanskelig beslutning, men jeg ville prøve noe nytt. Jeg hadde ingen plan videre, men jeg har et nettverk og mente derfor det skulle være muligheter, sier han.

Oppsigelsestida var opprinnelig ut året, men den er nå utvidet for å få til en overlapp med ny Elpro-leder. Planen er oppstart hos Salvesen & Thams 9. april, altså etter påske.

- Elpro har en prosess i gang med tilsetting av ny daglig leder. Det har vært en ekstern utlysning gjennom rekrutteringsbyrå, og planen er å ha en ny leder på plass rundt nyttår, sier Rao.

Elpro over kneika

Han mener Elpro er et spennende selskap, og at et lederskifte kan bidra til nytenking og en ny boost for bedriften.

- Forlater du en krevende bransje?

- Inngangen til 2018 er lettere enn inngangen til 2017. Maritim bransje har vært utfordrende i mange år, men begynner nå å ta seg opp med nye prosjekter. Det skjer mye mot det grønne skiftet, batteriteknologi og landstrøm, og det skjer en god del på havbruk. Der er det lange prosesser som man kanskje kommer i gang med neste år, sier han.

- Er Elpro over kneika?

- Ja, Elpro er over den verste kneika. Hvis ikke hadde det ikke vært noe lett å slutte. Det er nye og interessante prosjekter der framover. Vi har fått et prosjekt med ny E6 i Soknedal, hvor vi har elektroinstallasjon og automasjon på tunnel og vei, sammen med tre lokale installatører. Det er noe nytt for oss, og det er bra vekst på samferdsel og tunneler framover, sier han.

Attraktivt tilbud

Men for Rao selv vil ikke dette bli et prosjekt han følger i mål, siden nye utfordringer nå står for døra. Etter at han sa opp i Elpro, gikk det ei tid før han kom i dialog med Salvesen & Thams.

- Det var et par andre tilbud først, så tok Salvesen & Thams kontakt. Vi hadde en dialog, og de har nok hatt sin prosess, før jeg fikk et tilbud fra dem. Det var et veldig attraktivt alternativ for meg. Det er en verdig og tradisjonsrik bedrift, og samtidig moderne og framtidsrettet, sier Rao.

Han bor på Blåsmo, og har barn på 4, 6 og 13 år, så det er en bonus å slippe pendlinga til Selva i Agdenes. Nå blir arbeidsstedet Strandheim på Orkanger.

- Det skal bli både spennende og krevede å sette seg inn i den omfattende strukturen av engasjementer som Salvesen & Thams har. Jeg liker utfordringer, og ser fram til å ta del i den kompetansen som selskapet sitter på. Det blir nok mange interessante oppgaver framover, sier Rao.

Hadde sommerjobb

- Hva tar du med deg fra årene i Elpro?

- Det har vært spennende år. I mellomstore bedrifter får man muligheten til å utfordre seg selv. Jeg har vært økonomiansvarlig og daglig leder, og har jobbet med fagfelt som marked, produksjon og prosjekter. Jeg har bare godt å si om Elpro, det har vært en fornøyelse. Verden endrer seg fort i bransjen, så man må snu seg fort. Det har vært interessant. Elpro er ikke avhengig av én person, for de har så mange flinke folk som ivaretar kontinuiteten, sier han.

Raos første nære bekjentskap med Salvesen & Thams var i 1987 til 1988. Da hadde han sommerjobb i bedriften, og var med på renovering av kraftstasjonen i Skjenaldfossen.

- Det var en positiv erfaring, men det var vel neppe innsatsen der som gjorde at jeg nå får denne jobben nå, ler han.

Ingen ledertype

- Har du alltid vært en ledertype?

- Egentlig aldri! Jeg søker ikke bevisst posisjon eller makt, det bare blir sånn. Jeg liker å drive fram ting, men jeg har ikke behov for å være leder. Jeg har tatt noen radikale valg tidligere, hvor jeg har hoppet av ting for å begynne med noe helt annet. Jeg var i Elpro også i 1993-1997, da jeg var nyutdannet ingeniør, men hoppet av for å ta videre utdannelse. Jeg tok hovedoppgave mens jeg jobbet for et utviklingsselskap i Oslo, og studerte deretter økonomi. Deretter ble det Elpro igjen, sier han.

Nå er han ydmyk foran jobben som venter hos Salvesen & Thams.

Elpro er i gang med rekruttering av ny daglig leder til å etterfølge Rao. Foto: Ingrid S. Hultgreen