- Vi ønsker at industrien på Orkanger skal bli ledende i landet på dette, sier styreleder i Salvesen og Thams, Bjørn Wiggen.

Han er leder for styringsgruppa i det nystartede prosjektet som skal kartlegge hvordan biprodukter fra alle de ulike produksjonsbedriftene kan utnyttes av andre lokale bedrifter, og finne ut hvordan dette kan settes i system slik at bedriftene kan tjene penger på en miljøvennlig utnyttelse av det som i dag er biprodukter og avfallsstoffer.

Les også: Bygger fabrikken av brukte fiskekasser

- Prosjektet vil fokusere på potensialet som ligger i det grønne skiftet og utviklingen av sirkulær økonomi. Dette vil medføre nye næringer og nye arbeidsplasser, sa Wiggen da han tirsdag denne uka møtte næringsliv og politikere til informasjonsmøte på næringshagen i Orkanger.

Avfall er råstoff

Sirkulær økonomi er et prinsipp for økonomisk virksomhet som har som mål at ressurser forblir i økonomien lengst mulig. I en sirkulær økonomi er avfall først og fremst råstoff for ny produksjon. Sånn sett er det kanskje ikke så rart at avfallsselskapet HAMOS er sentralt plassert i prosjektet. Men også industribedriften Washington Mills samt Orkdal energi har plass i Wiggens styringsgruppe.

- Vi er en sterk næringskommune med solid fundament i industrien. Orkdal er en attraktiv kommune å investere i, og vi tenker at vi må gjøre det enda mer attraktivt å etablere seg og utvide virksomheten i det som etter hvert blir Orkland kommune, sier Wiggen.

Les også: Blir eneeier i entreprenørbedrift

Frakt og utslipp

Han legger vekt på at den sirkulære økonomien må være lønnsom for den enkelte bedrift.

- Det ligger et stort potensial i dette. En ting er at man kan spare mye på logistikkostnader, men det er også mye å hente innenfor miljøproblematikk, for eksempel utnyttelsesgrad, sier Wiggen.

Initiativet til prosjektet kom etter Orklandskonferansen i fjor sommer, der «det grønne skiftet» og dets betydning for næringslivet i Orkanger var tema.

- Poenget med biosirkulær økonomi er at den ene bedriftens avfallsprodukter er den andre bedriftens råvarer, sier Wiggen og viser blant annet til fiskematbedriften Isfjord Norway og betongbedriften Con-Form Orkanger som ønsker å samarbeide om å bruke brukte fiskekasser i produksjonen av betongelementer.

Personlig engasjert

Til å gjennomføre prosjektet har Wiggen sikret seg Ingrid Bye Lønvik, som er i ferd med å gjøre ferdig sin utdannelse i fysisk planlegging ved NTNU. Bjørn Wiggen selv ler når han får spørsmål om hvilken rolle han som styreleder for Salvesen og Thams har i et slikt industriprosjekt.

- Nei, vi har nok ikke noen direkte rolle, men jeg er jo meg. Jeg synes dette er interessant i forhold til å utvikle næringslivet i Orkanger og Orkland, dessuten er jo vi i Salvesen og Thams interessert i aktivitet, nye arbeidsplasser og tilflytting til området. Jeg kjenner dessuten veldig mange på eiernivå i disse bedriftene og har en bred kontaktflate til beslutningstakere ut over dem som sitter lokalt her i Orkanger, sier Wiggen.

Samarbeidet mellom daglig leder Lars Krogh i Isfjord Norway og leder for Con-forms avdeling i Orkanger, Ole Henrik Kvåle trekkes fram som eksempel på en-til-en-samarbeid i Orkdal. Nå skal mange flere bedrifter samhandle om gjenbruk. Foto: Lillemor Hestvik
- Vi går offensivt inn i dette prosjektet og har ansatt en trainee som skal se på forretningsmuligheter, sier daglig leder Trygve Berdal i Hamos.