I slutten av august ble det kjent at Dovista Norge AS vil avvikle Lian vinduer AS på Kyrksæterøra. De rundt hundre ansatte reagerte med sjokk og fortvilelse. Noen reagerte med sinne, andre gråt. Kommuneadministrasjonen, politikerne med ordføreren i spissen, den lokale banken og ikke minst kommunens innbyggere, reagerte med fortvilelse over at en svært viktig hjørnesteinsbedrift trolig ville forsvinne. Konsernledelsen kunne opplyse om at ei endelig beslutning ville bli tatt i slutten av september.

Lian vinduer AS har ei 110 år lang historie på Kyrksæterøra. I 2012 kjøpte Dovista 70 prosent av bedriften fra Lian-familien, og ble eneeier noe år etterpå. Da nyheten ble sluppet for en måned siden, uttalte John Lian, tidligere eier og driver av Lian trevarefabrikk, at det viktigste nå, var hensynet til de ansatte og deres familier. Lianfamilien eier fortsatt fabrikkbygningene, og John Lian var tydelig på at de ville bidra aktivt for å forsøke å skape ny aktivitet i lokalene.

Mandag ble det klart at Lian-familien, den lokale banken Trøndelag sparebank, Heim kommune og Lernes Holding AS har brukt måneden som har gått siden den triste nyheten kom godt. Sammen har de etablert selskapet Heim holding AS, og framforhandlet en avtale med Dovista om å kjøpe fabrikken.

Dermed har lokale krefter reddet bedriften og arbeidsplassene. Dette viser hvilken kraft som utløses når et helt lokalsamfunn forener krefter. Mange fortjener skryt for innsatsen, som må kunne betegnes som en bragd. Dette viser hvor viktig samfunnsrolle en lokal bank kan spille, i dette tilfellet Trøndelag sparebank. Dette viser hva en grunder med solid industriell erfaring, fagkompetanse og ikke minst hjerte for lokalsamfunnet sitt, i dette tilfellet Lian-familien, kan utrette. Dette viser også hva en kommune har kraft til å skape når viljen er til stede.

Noen vil kanskje si at en kommune ikke skal være en kommersiell næringsaktør. Denne saken viser at en kommune må kunne trosse slike «advarsler» når det er krise, og når kommunens engasjement kan være tungen på vektskåla for å redde arbeidsplasser. Vi har sett dette før. Agdenes kommune bidro i sin tid til at hjørnesteinsbedriften Elpro kom seg over flere alvorlige kneiker. Rindal kommune bidro i sin tid med økonomisk «nødhjelp» både når T-komponent slet og når meieriet forsvant.

OPS, eller offentlig privat prosjekt, er kraftfullt. Ny E39 mellom Øysand og Thamshavn var blant de første OPS-prosjektene i Norge. Siden er det bygd både skoler og andre institusjoner på denne måten. Nå har Lian vinduer fått nytt liv som «OPS-prosjekt». Det er fantastisk. Gratulerer!