I ST 24. juni nevner listekandidater fra Orkland Ap en rekke ting som skal vise at Orkanger ikke er forsømt og nedprioritert etter kommunesammenslåinga. Noen av sakene stammer fra tida før Orkland og et par andre presset Småbylista gjennom mens det ennå var mulig å påvirke flertallet, uten at det er så nøye. Det interessante er at lista omfatter suksessen med 1000 nye arbeidsplasser og nesten 500 flere innbyggere i løpet av få år. Da er vi ved sakens kjerne.

Knut Even Wormdal er 3. kandidat for Småbypartiet Orkland. Foto: Privat

Inntekter fra Orkanger

De 1000 arbeidsplassene og nesten alle innflytterne finner vi på og rundt Orkanger. Veksten i sentrum gir inntekter til hele kommunen og arbeid til folk i alle deler av Orkland. Orkanger er motor og magnet.

Orkanger/Råbygda får med på kjøpet økt press på skolene, mer trafikk, mer støy og dårligere bomiljø. For lite er gjort for seint for å demme opp for problemer som følger med rask vekst. Orkanger/Råbygda er forsømt i Orkland til fordel for sterkt fokus på de delene av kommunen som har opplever fraflytting og har mistet rådhuset sitt. Der slåss lokalpolitikere naturlig nok hardt for seg og sine. Da er det lett å overse at rask vekst kan være like utfordrende som synkende folketall. Problemene i og utenfor sentrum krever bare ulike tiltak.

Kritisk på skolen

I innlegget peker Ap på at det er bygd brakke ved Orkanger ungdomsskole og at svømmehallen ved Orkanger barneskole snart skal bygges om. Kommunen nedprioriterte ombygging trass i rød alarm om trengsel siden 2020. Småbylista etterlyste fortgang i fjor vinter og fikk vite at tekniske tjenester lot prosjektet ligge på vent samtidig som det ble varslet om vold og skolevegring. Løsninger til nærmere 40 mill. kr. er provisoriske, men kan bli permanente.

Orkanger-skolene og Gjølme skole balanserer rundt grensa for lovbrudd når det gjelder bemanning mens det er godt med lærere på de minste skolene. Sitat kommunalsjef Solveig Melby i kommunestyret: Aa skole på Krokstadøra har 7,6 årsverk og 30 elever. Gjølme skole har 9,9 årsverk og 130 elever.  Fordeler vi ressursene rett?

Mer trafikk og mindre trygghet

Det var tungt i det hele tatt å få gjort tiltak på skoleveien Råbygda-Orkanger ved etablering av Norsk Kylling. Fortau på Grønørbrua presset seg omsider fram. Siden har vi fått Isfjord Norway og andre etableringer med enda mer tungtrafikk på kryss og tvers sammen med barna på industriområdet - uten noen sikring. Vi møter politisk og administrativ nedprioritering hele veien.

Det samme gjelder fortau og kryssinger i sentrum. Trafikken vokser og eldre flytter inn uten at flertallet vil framskynde løsninger for folk som går. Det vesle som er vedtatt lar tekniske tjenester ligge urørt. Vi skulle bygd i forkant, men kommer stadig lenger på etterskudd.

Bomiljø truet

En stor del av innbyggerne i Orkanger/Råbyda er plaget av støy fra trafikk og/eller industri. Mer trafikk gir mer helseskadelig støy. En god løsning på Orkanger kommer ikke før E39 føres i tunnel forbi stedet, men noe kan gjøres nå. Flertallet stemte i 2020 nei til at kommunen skulle prøve å løse problemet for beboerne ved Thamshavntunet. Marerittet deres har pågått siden 2018. Gammelosen betyr også mye for bolyst i sentrum. Området er under press fra trafikk og forurensing. Kommunen presenterer Isfjord Norway som en suksesshistorie, og det er greit. Men Isfjord slipper store mengder fiskeslim inn på det kommunale avløpsnettet, noe som igjen svekker drifta ved Gammelosen renseanlegg.

Orkland trenger et godt sentrum

Ap har verken æren for alt som er bra eller skylda for alt som er for dårlig i Orkland, og noen problemer arver vi alle fra Orkdal. Men i 2019 fikk Ap makt etter å ha gått til valg på «En mer levende bykjerne (…) hvor dagens handlegate danner tyngdepunktet». Det skapte forventninger. Siden har flertallsgruppa ikke fremmet ett eneste forslag som kan stimulere handlegata, men stemt mot det Småbylista har foreslått som kan være til hjelp. I tillegg spres nå vanlig handel til Laksøra i strid med alt av faglige advarsler mot sentrumsdød.

Nedprioritering av sentrum som et attraktivt sted å bo vil stoppe veksten og redusere inntektene i hele Orkland. Vi må ha tilflytting. Unge med kompetanse må ønske å bo her, hvis ikke sliter Orkland kommune alvorlig. Denne sammenhengen er godt dokumentert i kunnskapsgrunnlaget kommunedirektøren la fram for kommunestyret 21. juni.