«Norun», som vi har valgt å kalle henne, har erfaring og innsikt i det hun snakker om. Hun er mor til en tidligere rusmisbruker.

— Ja, dessverre så har jeg erfaringer jeg gjerne skulle vært foruten, sier hun.

Gikk til helvete

Norun forteller om forholdet som endres når ungen – tenåringen – begynner med hasj.

— Tilliten har gått til helvete. Vi prøver å bygge den opp igjen, men det tar tid.

Hun snakker videre om hele følelsesregisteret som skyller over foreldrene i en slik situasjon. Sorg, redsel, sinne og maktesløshet blir en del av hverdagen. Familien splittes.

— Det er tøft. Hele familien involveres. Foreldre, søsken, besteforeldre. Alle blir berørte på en eller annen måte.

— Følg opp barnet ditt

— Foreldre skal ikke være redde for å ransake barnas rom. Ved mistanke bør du sjekke sekker, klær, bokser med lokk, inni puter og oppå skap, oppfordrer Norun.

Hun mener også at foreldre som finner bevis umiddelbart bør kontakte politiet.

— Ikke si at «dette var ikke noe særlig». Det er vårt ansvar som foreldre å følge opp ungene våre. Det er fremtiden og livet deres som står på spill.

Selv opplevde hun at det var lensmannskontoret som tok kontakt med henne. Sønnen ble tatt mens han røyket hasj.

— Jeg fikk sjokk. Selv om jeg ved et par anledninger hadde stusset på om han var rusa, og spurte ham, så trodde jeg ikke at han røykte hasj.

Hun syntes det var vanskelig å ta innover seg at en så intelligent gutt kunne gjøre noe så dumt.

«Norun» oppfordrer foreldre til å sjekke barnets/ungdommens rom og eiendeler ved mistanke om rus. Her er eksempler på hasjpiper, røykrør og en hjemmelaget glassbong av syltetøyglass.

Legalisering

Norun synes det er skremmende signaler fra politikerne som ønsker å legalisere hasj.

— Jeg kjenner en eksnarkoman som stadig gjentar hvor farlig en legalisering er. Han er sier at hasj er det desidert farligste du kommer borti. Hasjen gir deg en ganske lik rus som heroin, litt fordi det faktisk er blandet en del heroin i hasjen. Hasjrøyking er første steg til å bli rusmisbruker.

Politikerne som sitter på toppen og går inn for legalisering bør snarest realitetsorientere seg ved å snakke med narkomane og andre involverte rundt dem, mener Norun.

— Heslige i munnen

Norun valgte å gi politiet all myndighet for å løse saken best mulig.

— Jeg har nulltoleranse overfor narkotika.

Samtidig som hun understreker viktigheten av å varsle politiet for å få riktig oppfølging til ungdommen, skulle hun ønske at hun selv ble møtt på en bedre måte ved Orkdal lensmannskontor.

— Enkelte ved kontoret har en ovenfra- og ned holdning. Ikke bare til den som kommer i kontakt med dem på grunn av bruken av hasj, men også oss foreldre og foresatte. Hva oppnår de med å være heslige i munnen, undres hun.

Hun forteller at hun kjenner til systemet i hos politiet i Trondheim også, og at de der har en helt annen holdning og oppfølging i slike saker.

— Det er nok mer kompetanse innen dette feltet der, og de har i tillegg en egen ungdomspatrulje som følger opp. Der møtes de berørte med respekt.

Politiet skal være en hjelpeinstitusjon, og være der for folket, mener hun. Nå er både Norun og sønnen ute av systemet hos politiet, og de forsøker å ha en normal hverdag og bygge opp familien igjen.

— Jeg er så glad det er over. Selv om uroen over hva som kan skje dukker opp hver gang han er på fest. Det vil nok gå lang tid før den følelsen forsvinner, sier Norun.

«Norun» oppfordrer foreldre til å sjekke barnets/ungdommens rom og eiendeler ved mistanke om rus. Her er eksempler på hasjpiper, røykrør og en hjemmelaget glassbong av syltetøyglass. Foto: llustrasjonsfoto