Hvert år deler avisa Sør-Trøndelag ut priser til personer som gjør en innsats for lokalsamfunnet sitt, samt en påskjønnelse til ungdommer som er i startgropa av noe større. Ved hjelp av forslag fra leserne kan vi sørge for at prisene kommer dit de bør være.

Rager høyest

ST-prisen er uten tvil den prisen som rager høyest. Den første ST-prisen ble delt ut i 1984, altså for snart 40 år siden, til skigründeren Even Landsem i Rindal. Landsemski har vært et begrep i flere tiår, og det var rett og rimelig at Even Landsem fikk historiens første ST-pris.

Siden er det mange storheter som har fått ST-prisen. For det er ikke hvem som helst som befinner seg i den ligaen. Kriteriene for ST-prisen er nemlig følgende:

«ST-prisen går til en person, lag, organisasjon eller bedrift som har gjort en innsats for hele distriktet og også gjort seg bemerket i resten av landet og gjerne internasjonalt.»

Blant dem som har gjort seg fortjent til ST-prisen er danseren og koreografen Arne Fagerholt, fotballtreneren Nils Arne Eggen, Voksipose-gründer Bodil Korshamn, Bjørkøytenorene, skiløperne Berit og Ove Aunli, bandet Gåte, Kibnebfestivalen, treskjærerne Birger og Olav Kvåle, skikongen Harald Grønningen, jazzsangerinna Solveig Slettahjell, fotballtrikserne Fagerli Brothers og bedriften Orkel som har gjort stor suksess i det internasjonale markedet. I 2021 var det Jon Fredrik Skauge som fikk ST-prisen.

Prisen er en skulptur som er støpt i bronse og designet av Steinar Garberg, samt 15 000 kroner.

Nå er altså det store spørsmålet: Hvem skal få ST-prisen for 2023?

Astrid S har også fått ST-prisen. Foto: Audhild Øye

Talentstipend

«STs talentstipend går til ungdom mellom 15 og 25 år som er engasjert innen sport, musikk, kunst, teater, dans, næringsliv eller andre grener.»

STs talentstipend er også blitt en tradisjon etter at det ble delt ut første gang i 2008 til sangeren Are Hembre. Da var han bare 16 år gammel. Og la det være sagt: Vi er mektig stolte over at vi så sangtalentet allerede den gangen. Are Hembre har fortsatt å synge. Han synger i dag med de største; sist med Åge Aleksandersen og i disse dager med trompetist Ole Edvard Antonsen.

Med talentstipendet ønsker lokalavisa å oppmuntre og inspirere unge talent i deres utvikling.

For å være aktuell for et talentstipend, må vi ha en oversikt over hva vedkommende har gjort så langt, og hvilke ambisjoner de har for videre utvikling. Stipendet er på 15.000, og vi ser gjerne at ungdommene selv sender inn en kort søknad om STs talentstipend. Men kom også gjerne med forslag-

I fjor var det orgeltalentet Marcus Frost Nielsen fra Meldal som fikk talentstipendet.

Vinnerne av ST-prisene i 2022; Marcus Frost Nielsen (talentstipend), Jon Fredrik Skauge (ST-prisen) og Linn Silje Hembre (frivillighetsprisen). Foto: Marita Charon Hoem / ST

Frivillighetspris

Norge og ikke minst vårt distrikt er viden kjent for frivillig innsats. Frivilligheten er stor innen både idrett, kultur og alt som er med og limer et lokalsamfunn sammen. Dette vil vi som avis være med å løfte fram. Det gjør vi blant annet med STs egen frivillighetspris som har vært delt ut i mange år. Med denne prisen vil vi gi en påskjønnelse til mennesker som legger ned et stort arbeid for andre, uten å tjene noe på det eller kreve noe tilbake. Prisen kan gå til noen som står bak og trekker i de nødvendige trådene for at ting skal skje, eller prisen kan gå til de menneskene som utfører det frivillige arbeidet. Denne prisen retter seg mot frivillige som ikke jager etter premier eller pokaler.

I 2022 var det Linn Silje Hembre som fikk STs frivillighetspris for veldedighetskonsertene Lys imot mørketida som har hjulpet mennesker både i inn og utland. Til sammen har hun samlet inn 700 000 kroner som har gått til veldedige formål.

Prisen har gjennom åra vært et kunstverk som er tilpasset den som får frivillighetsprisen.

Vi etterlyser også her forslag på frivillige som fortjener heder og ære, og fristen er også her 11. desember.

Forslag til priskandidater og søknad om talentstipend sendes til audhild.oye@avisa-st.no, eller dere kan gå inn på STs hjemmeside, www.st-prisen.no der det ligger et skjema som kan fylles ut.

Det er også mulig å sende forslag om kandidater i brevpost til Sør-Trøndelag, Tverradkomsten 23, 7300 Orkanger.

Gi en kort begrunnelse for hvorfor din kandidat bør få ST-prisen/ frivillighetsprisen eller talentstipendet.

Filmprodusent Christian Aune Falch har fått ST-prisen som fortjent. Foto: Jan Are Melgård