Like før jul ble mannen i 40-åra fra Orkdal dømt til 13 måneders fengsel for blant annet flere brudd på straffelovens § 158, som omhandler å ha grovt motarbeidet rettsvesenet ved trusler eller annnen rettsstridig atferd. De fleste tiltalepunktene dreide seg om truende og plagsom atferd overfor lensmann Tor Kristian Haugan og hans ansatte ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor, i perioden oktober i 2016 til juni i fjor. Nå nektes altså mannen å få ankesaken opp for retten. Årsaken er at han nekter å skrive under anken med sitt eget navn. Anken er underskrevet med navnet «Ola Nordmann», noe retten ikke aksepterer og derfor har valgt å avvise mannens anke.

Ulovlig

Og det er nettopp her, nemlig retten til å bruke sitt eget navn, denne saken i stor grad handler om. Domfelte er nemlig av den oppfatning at all bruk av navn er ulovlig. Han mener navnet kjennetegner en juridisk person, og ikke individet. I flere år har mannen henvendt seg til ulike instanser, deriblant politiet, med forespørsel om en fullmakt eller konsesjon for lovlig å kunne bruke sitt eget navn. En slik fullmakt eller konsesjon har han aldri fått, og det har ført til at mannen har konkludert med at det er ulovlig å bruke navnet. Derfor har han valgt å opptre under navnet «Ola Nordmann».

Fullmakt

Kort fortalt er det i forbindelse med mannens «kamp» for å få en skriftlig fullmakt som gir ham lovlig rett til å bruke sitt eget navn, at det har oppstått episoder som først og fremts politiet har opplevd som truende, skremmende og sjikanerende. Og det er disse episodene han før jul ble dømt for.

- Ingen tvil

Mannens forsvarer, advokat Sigurd J. Klomsæt, har overfor Frostating lagmannsrett anført at det ikke finnes tvil om at det faktisk er ankende part som har undertegnet anken. Tiltalte møtte nemlig fysisk opp ved Orkdal lensmannskontor for å anke dommen. Betjenten han snakket med har god kjennskap til ham fra tidligere, og vet hvem han er. Etter at anken ble levert underskrevet med navnet «Ola Nordmann», kvitterte betjenten med sitt eget navn og lot tiltalte få en kopi av ankesøknaden. Klomsæt mener derfor at det ikke foreligger tvil om at det faktisk er domfelte som har anket.

Avvist

Retten, anført av lagmann Kari Lynne og lagdommerne Randi Grøndalen og Ragnhild Vada, erkjenner at det både for polititjenestemannen som mottok anken, påtalemyndigheten og domstolene som har behandlet straffesaken mot tiltalte, er kjent at han nå kaller seg «Ola Nordmann». Således bestrider heller ikke retten at det er riktig person som faktisk har anket. Men retten viser til at loven krever at anke over dom skal undertegnes med eget navn. Når dette ikke gjøres, så mener retten at det er å likestille med at man nekter å undertegne anken og dermed ikke bekrefter anken. Ut fra dette konkluderer retten med at anke ikke er inngitt, og torsdag denne uka slo altså lagmannsretten fast at anken avvises.