Saken om 1. mai-festen på Skaun samfunnshus og der ungdom under 18 var overstadig beruset og fortalte at de hadde fått alkohol med seg hjemmefra skapte debatt blant politikerne i tirsdagens møte i Helse, oppvekst- og kulturutvalget. Ordfører Jon P. Husby (Sp) stilte der spørsmål ved politiets rolle i saken som myndighetsutøver.

- Politiet må kjenne området og gjøre en innstas. Ja, det er helt uhørt å si at man skal kunne ha med alkohol. Men politiet må møte opp, stoppe ungdommene i døra, og ta fra dem alkoholen. Hver enkelt må følges opp av myndighetspersoner. Samfunnet har blitt slik, at vi kaster fra oss dette ansvaret. Der må vi begynne på nytt igjen, sa Husby.

Les også: Hadde ikke tillatelse

Les også: 14-åringer overstadig berusa og utspydd

Les også: - Ikke send alkohol med barna

Bidrar med veiledning

Lensmann i Skaun, Tor Kristian Haugan, kjenner seg ikke igjen i kritikken fra ordføreren i Skaun.

- Vi tar det ansvaret ved at vi setter krav til festarrangørene, at det skal foregå i ordnede former. Vi er til stede på fester som det søkes om tillatelse til, både i forkant der vi bidrar med veiledning, og underveis hvis det ikke oppstår andre oppdrag som er livstruende, sier Haugan.

Kun to betjenter til stede

Festen som ble avholdt kvelden før 1.mai på Skaun samfunnshus var det ikke søkt tillatelse til (se egen sak). Politiet oppsøkte arrangementet da de fikk vite om arrangementet.

- Burde ikke politiet stoppet ungdommene som var beruset fra å komme inn på festen?

- Vi prøvde å sende noen av ungdommene i retur ved å få dem snudd i bilene, for å få dem kjørt hjem. Men da sliter vi med at det ikke er mor eller far som kjører, men noen andre som kanskje ikke føler det samme ansvaret. Og med den bemanningen vi hadde, med to personer til stede, så sier det seg selv at det ikke var mulig å få stoppet alle.

Visste ikke om festen

- Hva gjør dere når dere kommer over berusede ungdommer som har alkohol med seg?

- Hvis de kommer med alkohol, så blir den konfiskert, og vi prøver å komme i kontakt med foreldrene slik at de kan komme seg hjem.

- Er det straffbart for ungdom under 18 å være beruset?

- Det er ikke straffbart å være beruset, men det er straffbart å nyte alkohol på offentlig sted.

Brukte sunn fornuft

- Burde ikke politiet da bøtelegge eller straffe ungdom som står og drikker alkohol mens politiet ser på?

- De får ikke stå og drikke alkohol mens politiet er til stede. Vi anholder de som gjør det, også ungdommer ned til 15 år. Men vi klarer ikke å holde kontroll over 300 ungdommer med bare to mann. Da må vi bruke sunn fornuft, og prioritere å ta vare på ungdommene. Det er derfor vi forlanger at det skal søkes om tillatelse til å holde slike fester.

- Burde politiet hatt større ressurser på stedet, ettersom dere selv uttaler at dette er et problem?

- Ja, men en fest skal ikke være et problem. Vi godkjenner ikke et arrangement som går over styr. Problemet her var at vi ikke visste om arrangementet på forhånd. De fleste søker, da er vi i kontakt med arrangør og det går veldig bra. Men når noen ikke ønsker å ha et samarbeid med oss, så er det vanskelig å rettlede dem. Så jeg skjønner egentlig ikke kritikken fra ordføreren, sier Haugan.

Utsatt for overgrep

- Å gi alkohol til unge under 18 er straffbart. Hvorfor forfølger dere ikke saker der ungdom forteller at de har fått alkohol hjemme?

- Det er slik at i et avhør så behøver man ikke forklare seg om de man er i nær slekt med. Videre må ungdom under 16 år avhøres på barnehuset. Man setter med andre ord i gang en ganske stor mølle hvis man begynner på den måten. Vi prøver istedet med forebyggende arbeid, med dialog med foreldrene. Foreldrenes største bekymring bør ikke være om de blir straffet for å gi barna alkohol, men hva som kan skje med barna når de er beruset. Det er da faren er størst for å komme borti vold og overgrep. Noen foreldre føler seg kanskje trygge på at barna ikke gjør noe ufornuftig når de har drukket alkohol. Men det er ikke min erfaring at jo mer man drikker jo smartere blir man, sier Haugan.