Norsk kylling mener Orkdal har det beste alternativet for deres nye fabrikk. Det kan gi mellom 200 og 300 nye arbeidsplasser til Orkanger, og vil i tilfelle være tidenes største etablering i kommunen.

Det var i en pressemelding mandag ettermiddag at Norsk kylling bekjentgjorde at de har besluttet å legge ned virksomheten på Støren. Midtre Gauldal har jobbet knallhardt for å beholde hjørnesteinsbedriften, og har framskaffet alternativ tomt.

Men dette har ikke vært godt nok, og Norsk kylling har nå bestemt seg for å gå videre med Malvik og Orkdal. Midtre Gauldal er ute av «finalekampen».

Norsk kyllings direktør, Kjell Stokbakken, kommer til Orkdal i dag.

Orkdal klar favoritt

Blant de to gjenværende, er det ingen tvil om at Orkdal er den store favoritten.

I pressemeldingen skriver Norsk kylling at de går videre med Orkdal og Malvik, «der Orkdal utmerker seg som best egnet for den nye kyllingfabrikken». Men Malvik er fortsatt med som en slags reserve, dersom noe skulle skjære seg når det gjelder orkdalsalternativet:

- Det er brikker som ennå ikke er på plass på denne tomta (Orkdal, red.anm.), og vi ønsker fortsatt dialog med Malvik kommune rundt vårt tomtealternativ i Malvik, sier Stokbakken, som er helt klar på at Orkdal er førstevalget:

- Orkdal er et godt egnet område, med sterk tradisjon og med kompetanse i alle ledd for industri. Kommunen har også invitert Norsk kylling til kommunen, og har et område under regulering som passer godt med Norsk kyllings ambisjoner og planer.

Svært glad ordfører

Det var en svært glad orkdalsordfører som mottok nyheten mandag ettermiddag.

- Jeg har nettopp fått nyheten. Når Norsk kylling har sagt at de ikke vil etablere seg i Midtre Gauldal, er vi glad for at de velger Orkdal. Vi skal gjøre det vi kan for at reguleringsarbeidet skal bli avsluttet, og vi skal legge til rette for ei god etablering i Orkdal. Vi ønsker Norsk kylling velkommen til kommunen, sier Oddbjørn Bang.

- Om dette går i boks, vil det i så fall være den største etableringa Orkdal noensinne har fått?

- Ja, jeg er ganske sikker på det, sier en svært glad ordfører.

- Gjorde alt vi kunne

Norsk kylling beklager sterkt overfor Midtre Gauldal at de ser seg nødt til å forlate kommunen.

– Vi har gjort alt vi kan for å finne en løsning i kommunen. Vi ønsket virkelig å bygge ny fabrikk i Midtre Gauldal, men dessverre blir kostnadene for høye og risikoelementene for mange til at vi kan gå for bygging av vår nye fabrikk der, sier administrerende direktør i Norsk kylling, Kjell Storbakken.

Reitan-gruppen vil imidlertid ikke forlate kommunen helt, og vil investere i utvikling av Hugaas rugeri samt oppbygging av ei avdeling med spesialistkompetanse.

Skal bli verdens beste

Stokbakken presiserer at det aldri var aktuelt å legge den nye fabrikken utenfor Trøndelag.

– Vi har som mål å skape verdens beste verdikjede for produksjon av mat. Ny fabrikk er en del av en betydelig satsing på landbruk og næringsmiddelproduksjon i Trøndelag. Her er alle gode forutsetninger på plass, med dyktige og engasjerte bønder, kompetente og engasjerte politikere, og solide industriområder. Her i Trøndelag har vi alle forutsetninger for å etablere et godt samarbeid på tvers, avslutter Storbakken.

Møte i dag

Stokbakken kommer til Orkdal tirsdag for å ha et møte med ledelsen i Orkdal kommune. Der vil man drøfte situasjonen etter at ett av de tre tomtealternativene er valgt bort, samtidig som Orkdal rykket opp på soleklar favorittplass.