Hemne

Engasjementet med protester og innlegg på sosiale medier, tilsier at det kan bli folksomt når kommunestyret i Hemne møtes til ekstraordinært møte for å velge vannkilde torsdag kveld.

Saken sto på sakskartet i formannskapet og kommunestyret i forrige uke også, men ble da utsatt. Årsaken var at rådmannen ønsket å klargjøre sin egen habilitet fordi kona hans har hytte ved Ånavatnet, som sammen med Vindalsvatnet er de to «favorittene» til å bli framtidig drikkevannskilde for Hemne, ifølge rådmannens tilråding.

Går for vannkvalitet

— Like før helga fikk vi en juridisk uttalelse som sier at rådmannen er habil. Dette betyr at vi har et gyldig saksframlegg som kan behandles politisk, forteller ordfører Odd Jarle Svanem.

Tre alternativ peker seg ut når politikerne skal velge en framtidig og varig drikkevannskilde:

Vindalsvatnet/Ånavatnet, slik rådmannen går for.

Rovatnet

Stormorrovatnet.

Førstnevnte er det billigste alternativet, sistnevnte er det vatnet som har best vannkvalitet. Svanem sier han vil gå for det.

— Prisen på å gå for Vindalsvatnet/Ånavatnet er nærmere 110 millioner kroner, Stormorrovatnet er ca. 6,5 millioner dyrere. Men med tanke på at vi skal velge en varig drikkevannskilde, vil jeg gå for Stormorrovatnet, sier Svanem.

Blir forringet

— Hvordan håndterer kommunestyret de mange innspillene som går mot Vindalsvatnet/Ånavatnet?

— Vi tar alle innspill på alvor, men det er en kompleks sak der vi kan oppleve konflikter uansett hva vi velger.

— Hvilke restriksjoner blir pålagt Vindalsvatnet dersom det blir valgt?

— Hytteforeninga har helt rett når de påpeker at det ikke blir tillatt med bading og større arrangement, og at alle må være påpasselige med å fjerne avføring fra både hester og hunder. Vindalsvatnet er lagt til rette for friluftsliv, og Hemne kommune har også brukt ressurser på dette. Området blir helt klart forringet dersom det blir drikkevannskilde, sier Svanem.

Nei til Rovatnet

Hovedargumentet for at rådmannen ikke går for Stormorrovatnet, er natur- og miljøhensyn.

— Området består av masse urørt natur, men etter ei totalvurdering vil jeg likevel gå for dette alternativet, sier ordføreren, som også minner om at det finnes jernholdig vann – selve bakteppet for at Hemne nå står i en utfordrende situasjon med drikkevannskilde – i Vindalsvatnet og Ånavatnet.

— Ja, det er i likhet med Eide vannverk, dagens drikkevannskilde, mye jern i vannet i disse to vatna, sier han.

— Hva med Rovatnet?

— Jeg mener det vil bli for mange ulemper for landbruket rundt Rovatnet, blant annet blir ti gårdsbruk pålagt å bygge større kummer for til sammen ca. 15 millioner kroner. Det blir også for mange og store årlige økonomiske forpliktelser for kommunen med nødvendige rense- og forebyggendetiltak ved å velge Rovatnet.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300