Det var i forrige uke en samlet opposisjon samt SV kunne gi til kjenne at de ønsker å samle de to skolekretsene sør i Skaun i en ny, felles skole på Venn. Senterpartiet fikk heller ikke samarbeidspartner Ap med seg på et vedtak i helse, oppvekst og kulturutvalget om å bygge den nye skolen kun for Venn skolekrets, mens SVs Espen Tørset sier rett ut at han ønsker en sammenslåing av de to skolekretsene.

Snur ikke politikken

Ordfører Jon P. Husby (Sp) sier det er opp til de andre samarbeidspartiene å mene hva de vil i saken og at det ikke er noen «meningsterror» i flertallsgruppa i kommunestyret.

- Men det er lurt å ha den samme politikken både før og etter et valg. Det har Sp hatt, sier Husby.

- Hva sier samarbeidsavtalen mellom Ap, Sp og SV om skolestruktur?

- Plattformen sier at skolestruktur ikke skal være et tema. Men nå er heller ikke skolenedleggelse et tema, det som er tema er at det skal bygges en ny skole sør i Skaun. Så skal det være en utredning, og så venter vi på en områdeplan, sier Husby.

Bindende plattform

- Hva blir konsekvensen om Ap skulle velge å likevel gå inn for en samling av skolene i sørlige Skaun?

- Ap har ikke sagt at de vil gjøre det ennå. Det har ikke skjedd, og jeg håper det ikke skjer, men skulle det bli sånn så får vi ta konsekvensene av det. I forhold til et politisk samarbeid så er plattformen bindende, men et vedtak varer jo bare til et nytt blir fattet. Men vi har et godt samarbeid med Arbeiderpartiet.

- Vil det være mulig å gjennomføre et forprosjekt for ny skole i sørlige skaun uten å ha et vedtak om hvilke elever som skal gå der?

- Ja, det ser jeg ikke bort fra. Vi har jo alle parametrene som trengs. Men vi må jo på et gitt tidspunkt bestemme oss for hvor stor skolen skal være, og om det skal være et oppvekstsenter.

Venter på planer

- Når må den avgjørelsen tas?

- Ja, nå har Senterpartiet vært tydelige på hva vi mener.

- Ja, men du er jo ordfører for hele kommunestyret. Når må man senest bestemme seg for hvor stor skolen skal være?

- I hvert fall før vi starter å bygge. Når man starter planleggingen av skolen, så må grunnlaget være lagt. Men først må vi ha områdeplanen på plass. Nå ser det ut til at det går mot at Venn-skolen skal ligge på Venn, om ikke akkurat der den ligger i dag, så i området Venn. Så må det avklares gjennom områdeplanen.

- Vil skolestruktur i sørlige Skaun bli en del av valgkampen i 2019?

- Skolestruktur har bestandig vært med i kommunevalgkampen. Men vi håper jo at vi lander dette før, sier Husby.

Venter på mandat

Ifølge Jan-Yngvar Kiel jobber kommunen nå med å gjøre ferdig et nytt forslag til områdeplan for Venn. Prosessen rundt områdeplanleggingen på Venn stoppet opp i 2014 etter stor misnøye mot kommunens planforslag, men ble tatt opp igjen i 2017 i forbindelse med behovet for bygging av ny skole.

- Det som gjøres nå er at vi tar tak i det arbeidet som ble gjort i den forrige prosessen. Vi har også registrert at innbyggerne melder seg på, nå sist gjennom et åpent møte på Venn. Vi setter pris på et slikt engasjement, sier Kiel.

- HOKUS anbefaling til kommunestyret er å la deg sette i gang forprosjekt for ny skole i sørlige Skaun, og det er satt av penger til dette i 2018-budsjettet. Er det mulig å gjennomføre et slikt prosjekt uten at politikerne har tatt stilling til hvor mange elever som skal gå på skolen?

- Det må vi komme tilbake til. Får vi bestilling om en utredning, så skal vi gjøres så godt vi kan. Vi venter på et mandat fra politikerne, sier Kiel.

lillemor.hestvik@avisa-st.no

481 46 109