I forbindelse med byggingen av nye Skaun ungdomsskole og kultursenter, har Skaun kommune rettet en forespørsel til Trøndelag fylkeskommune om å bidra til flytting av Rossmovegen; veitraséen som ligger mellom ny ungdomsskole og dagens barneskole.

– Det er mange personer som benytter seg av denne veien. Det gjelder barn, voksne, personbiler, lastebiler og syklister, skriver Eva Årbogen Elvrum i en e-post til fylkeskommunens hovedutvalg for veg.

Det var etter denne henvendelsen at hovedutvalget dro på befaring til Børsa sentrum. Tema for møtet var trafikksikkerhet og framkommelighet.

Rådmann Jan-Yngvar Kiel og ordfører Jon P. Husby orienterte fylkeskommunens hovedutvalg for veg. Foto: Erik Eikebrokk

Trafikksikkerhet og framkommelighet

Elvrum sykler til jobb hver dag, og forteller om en kort, men «utrivelig» tur, på en humpete og ujevn vei, med løse steiner og mye støv.

– Hvorfor er det ikke mulig at Rossmovegen taes vare på fra krysset i sentrum og til krysset ved Høgsethvegen for alle brukere? Og hvor er trafikksikkerheten? spør hun.

Under befaringen, der blant annet rådmann, rådgiver, ordfører og formannskap var representert, talte ordfører Jon P. Husby et klart og tydelig språk.

– Trafikksikkerhet er viktig. Dette er en fylkesvei som passerer mellom to skoler og én barnehage, og som mange hundre unge (og voksne) benytter seg av hver dag, sier Husby.

Reguleringsplanen. Rød linje viser den 600 meter lange veien som er tenkt bygget snarest. Oransje linje kompletterer det fremtidige veinettet i Børsa sentrum, med rundkjøring og ny adkomstvei til boligfelt. Blå linje viser dagens fylkesvei, mellom skoler og barnehage. Foto: Skaun kommune

– Førstepri

Ordføreren ønsker umiddelbar handling, og er tydelig på at kommunen er villig til å gå foran.

– Dette har førsteprioritet i Skaun kommune, sier Husby.

– Finnes det andre løsninger som koster mindre enn 50 millioner kroner, spurte hovedutvalget under befaringen.

– Nei! Vi har undersøkt både bru og kulvert, men det går ikke. Det er bra at dere stiller spørsmål, men det er bred politisk enighet om at det er dette - ny vei - som er løsningen, sier Husby bestemt.

Når arbeidet med å rehabilitere fem tunneler på E39, vil all eller deler av trafikken, måtte loses gjennom Børsa sentrum, noe som vil forsterke trafikkbildet i kommunesenterets knutepunkt ytterligere.

– Dette er allerede en trafikkfarlig vei, der det daglig passerer mellom 1 200 og 2 000 biler i døgnet, sier rådgiver Sigve Laugsand.

Den nye veien er tenkt å starte på oversiden av Børsa barnehage, og nedenfor Høgsethkrysset. Foto: Erik Eikebrokk

Finansiering

Etter at behovet for ny vei ble tydeliggjort, kom kanskje de viktigste spørsmålene opp: Pris, og hvem som skal betale.

– Vi, Skaun kommune, forhandler med fylkeskommunen om finansiering. Dette er så viktig for kommunen at det kan være aktuelt for kommunen å inngå en forskutteringsavtale med fylkeskommunen, men da må vi få forsikringer på at dette er penger vi får tilbake igjen, sier Husby.

Den foreslåtte løsningen, som er å legge en cirka 600 meter lang vei fra oversiden av Børsa barnehage, rundt og langs vestsiden av Moan idrettspark, og i møte med adkomstveien for beboerne vest for idrettsparken, vil koste i størrelsesorden 40 til 50 millioner kroner.

– Det kommer litt an på om man skal ha fortau hele veien og gang- og sykkelvei, rundkjøring, og sånt, sier Laugsand.

Den nye veien skal etter planen følge Moan idrettspark på vestsiden, og komme inn på dagens adkomstvei til boligfeltene vest for idrettsparken. Foto: Erik Eikebrokk

Travelt

Det er, ifølge ordføreren, fylkeskommunen som skal være veieier.

– Som rådmann oppfatter jeg det som at det er stor interesse til å få bygget denne veien så fort som mulig. Det er en sak som er viktig for oss, og tar mye energi, sier rådmann Jan-Yngvar Kiel.

– Det er snakk om én vei. Jeg snakker ikke om vegsystemet forøvrig i Skaun, for det kunne jeg snakket mye om, det er denne veien som gjelder, nå, sier Husby.

Ambisjonen er å få veien klar til åpningen av den nye ungdomsskolen i oktober 2019.

– Skal vi rekke det må vi få til et politisk vedtak før sommeren. Vi har det travelt nå, og må hive oss rundt, sier Husby, med tydelig oppfordring til fylkespolitikerne.