Kommunestyret i Agdenes har bevilget 600 000 kroner til økt bemanning på helsesenteret ut 2018. Det pågående byggeprosjektet gir ekstra oppgaver og belastninger.

Grunnbemanninga ved Agdenes helsesenter skal økes med to stillinger ut dette året, for å redusere behovet for bruk av ekstrahjelp og overtid.

Som kjent pågår et stort prosjekt med bygging av nytt helsesenter på Hamnahaugen i Lensvik. Dette pågår parallelt med at det er drift i den ene halvdelen av bygget. Byggetrinn én nærmer seg nå ferdig, og nybygget skal tas i bruk etter sommerferien. Drifta flyttes da over dit, for å gjøre klart for riving av den andre delen av bygget, som har vært i bruk til nå.

Vil unngå sykmeldinger

Kommunestyret vedtok denne uka å øke opp med to stillinger ut året. I sakspapirene begrunnes dette med: «Ekstra oppgaver og belastninger som følge av byggeprosjektet har fram til nå vært løst ved ekstra stor innsats av ansatte og sporadisk innleie av ekstra mannskap. Egen sak for tertialrapport/budsjettjustering viser at utgifter til ekstra innleie og overtid har skutt fart. Det antas at lite forutsigbarhet og utstrakt bruk av overtid er lite heldig for arbeidsmiljøet, og at det over tid i verste fall kan utløse sykmeldinger».

Det vises til at det er ønskelig å etablere en mer forutsigbar løsning for den kommende perioden, for å forebygge negative konsekvenser for arbeidsmiljøet.

LES OGSÅ: Slik spesialiseres helsetunene i Orkland

I tillegg til det praktiske arbeidet med flytting over i nybygd del av sykehjemmet, må det etableres nye rutiner for omsorgstjenestene og nye rutiner for samspill med legekontor og kjøkken, som flytter fra Hamnahaugen til midlertidige lokaler når neste byggetrinn starter.

Øker brukerbetaling

Det er beregnet at lønnskostnaden for to hele stillinger ut dette året er på 600 000 kroner. Dekning av dette skal skje ved tilsvarende økt anslag på betaling for opphold, noe som er underbudsjettert, ifølge sakspapirene. Politikerne vedtok en evaluering innen årsskiftet, med tanke på videreføring i 2019.

Det nye Agdenes helse- og omsorgssenter har en konstant på 165 millioner kroner inkludert moms.

Bygget skal inneholde:

  • Byggetrinn 1: 16 boenheter oppe, sju større boenheter nede.

  • Byggetrinn 2: Åtte boenheter, fellesrom, dagsenter, personalrom og garderober oppe. Nede: Nytt hovedkjøkken, helsefløy med lege, helsesøster, jordmor, fysioterapi og ergoterapi.

Midlertidige løsninger

Når gamlebygget rives til høsten, vil det være behov for midlertidige lokaler for helsetjenestene som holder til i bygget.

- Vi har jobbet en god del med midlertidige lokaler for legesenter, helsestasjon, fysioterapi og kjøkken. Etter 28. september må disse ut av bygget og inn i nye lokaler. Det meste kommer vi til å ha på rådhuset, slik at publikum ikke skal merke noen forskjell i drifta av fagene. De ansatte skal få gjort jobben sin uten trøbbel. Kommunestyresalen vil bli tatt i bruk til fysioterapi, slik at kommunestyret må ha sine møter i bedehuset, på kroa eller på Lensvik skole. Frivilligsentralen har flyttet ut av rådhuset og inn på Sandvollan dagsenter, for å gjøre plass til legetjenestene. Kjøkkenet vil bli flyttet til kjøkkenet i Agdeneshallen, hvor det gjøres små tilpasninger. Der vil de drive i halvannet år, og vi må finne løsninger for matombringing, har ST tidligere fått opplyst.

Foto: Madsø Sveen arkitekter AS