Edvin Langmo er innvilget to års permisjon uten lønn fra Skaun kommune, der han inntil nylig har vært kultursjef, eller enhetsleder for kultur, fritid og frivillighet, som stillingen formelt heter. Nå skal Langmo - etter 26 år som ansatt i kommunen - utdanne seg som kjøreskolelærer ved Nord universitet.

– Det stemmer. Edvin har vært en veldig god medarbeider for oss, så vi skulle gjerne hatt han her fortsatt. Samtidig har vi også stor respekt for at han velger slik han gjør, det å gjøre noe så annerledes. Det er sikkert mange som kunne vunnet på å fulgt hjertet sitt, slik Edvin gjør, sier rådmann i Skaun kommune, Jan-Yngvar Kiel, til avisa Sør-Trøndelag.

Lyst ut som vikariat

To uker før Langmos permisjon trådte i kraft den 15. august, utlyste kommunen et to-årig vikariat som kultursjef.

Kiel er ikke redd for at et såpass kort vikariat skal virke hemmende for en kvalifisert og mangfoldig søknadsbunke.

– Vi diskuterte om vi skulle lyse ut jobben som fast stilling, og det står jo også i utlysningen at det er mulighet for fast tilsettelse etter at vikariatet går ut. Utlysningen ligger ute slik enn så lenge, så får vi se om vi utvider søkertida. Men vi har allerede fått inn flere gode søknader, sier Kiel.

– Når Langmo utdanner seg til noe helt annet, hva er bakgrunnen for at han innvilges nærmest en «returrett» i kraft av en permisjon?

– Vi vet jo ingenting om at han kommer tilbake hit etter utdanningen, men det ligger jo kanskje i kortene at når man utdanner seg så vil man følge det løpet man tar utdanning i. Han er for så vidt innvilget en returrett til Skaun kommune, men ikke til den jobben han hadde da han sluttet her. Han får permisjon fra Skaun kommune, det er dét som er poenget, ikke fra stillingen som kultursjef.

Personalpolitikk

I henhold til arbeidsmiljølovens § 12-11 så vil arbeidstaker som har vært i arbeidslivet i minst tre år og som har vært ansatt hos arbeidsgiveren de siste to år, ha rett til hel eller delvis permisjon i inntil tre år for å delta i organiserte utdanningstilbud.

– Hva slags personalpolitikk praktiserer kommunen når det kommer til permisjoner av ulik grad, går det på et regelverk eller på skjønn?

– Det har vi gjort en konkret vurdering av, og denne typen permisjonen er godt forankret og hjemlet i regelverket vårt. Permisjonen innebærer at han kan tilbys en eller annen stilling i Skaun kommune, hvis han skulle ønske å komme tilbake, sier Kiel.

Inntil Langmos arvtager er på plass, er Elin Berge konstituert som ny kultursjef i kommunen.