Tirsdag møttes plan og miljøutvalget (PMU) i Skaun kommune for første gang etter sommerferien. I forbindelse med møtet orienterte Coop Orkla Møre om planene om å bygge et leilighetskompleks på taket av dagens eksisterende dagligvarebutikk, i sentrum av Børsa.

– Vi ser for oss omtrent seksti leiligheter. Når prosjektet er ferdigstilt blir det som en liten park i sentrum, helt skjermet for trafikk. Vi tror at dette vil være med på å øke attraktiviteten, sier eiendomsdirektør i Coop Orkla Møre, Lars Ove Valaas-Breivik, til avisa Sør-Trøndelag.

Seksti leiligheter

Prosjektet har gjennomgått en formidabel utvikling etter at partene møttes første gang.

Det som startet med planer om å utvide dagligvarebutikken med ett ekstra skip, er nå i ferd med å bli et stort leilighetskompleks med butikk og parkering i første etasje, uteareal på nivå to, og kanskje så mange som seksti leiligheter fordelt på fem etasjer.

– Etter to konstruktive møter med Skaun kommune, har vi blant annet redusert antall byggetrinn fra fem til tre. I tillegg har vi hensyntatt kommunens ønsker om økt fortetting i sentrum, sier Valaas-Breivik.

I det første byggetrinnet utvides Coop Extra-butikken med tusen kvadratmeter.

Tre byggetrinn

I det første byggetrinnet ønsker selskapet å bygge på dagligvarebutikken Coop Extra med tusen kvadratmeter.

– Det første byggetrinnet er kun en utvidelse av butikken. Det andre trinnet er en utvidelse i den retningen hvor voksenoppklæringa er i dag, der vi bygger fem etasjer med leiligheter over, og forbereder den neste utbygginga, sier eiendomsdirektøren.

– I andre byggetrinn tenker vi å rive lokalene som voksenopplæringa holder til i i dag, og flytte butikken, slik at alt av dagens bebyggelse fjernes fra tomta.

Lars Ove Valaas-Breivik er direktør for eiendom- og forretningsutvikling i Coop Orkla Møre. Foto: Erik Eikebrokk

Med butikk og parkeringsplasser på nytt fundament i første etasje, ser Coop oppover. Høyt oppover.

– Den siste byggesteinen er å legge lokk over hele parkeringa, og bygge to skip til med leiligheter. Hver etasje vil bli på nesten fire hundre kvadratmeter, og bestå av leiligheter i ulike størrelser. Vi må bygge så høyt, fordi dette er en dyrere byggemåte, og vi må ha fortjeneste i dette her.

Voksenopplæringa holder til i et bygg som Coop Orkla Møre har leid ut til Skaun kommune for fem år.

I byggetrinn 2 fjernes alt av gammel bygningsmasse, og det første leilighetsbygget føres opp.

Lokk og skip

Ifølge skissene som On arkitekter og ingeniører AS har tegnet, vil det legges et «lokk» over butikken og parkeringa som bygges i trinn én og to.

– Utfordringa sist var at vi ikke utnytta sentrumstomta godt nok, sier Valaas-Brevik.

De nye skissene er en reaksjon på de tilbakemeldingene selskapet fikk fra forrige møte med PMU. Da ble forslaget om å bygge på et ekstra «skip» mellom dagens Coop Extra og voksenopplæringa, til slutt nedstemt av kommunestyret.

– Det har vært en god dialog, som har ført frem til dette møtet. Så det har bare vært positivt. Det er ofte sånn prosjekter blir til, at vi knar det litt. Nå er vi på riktig spor.

Da Coops første byggeplaner ble avvist av Skaun-politikerne, var det på bakgrunn av reguleringskrav om en laveste gesimshøyde på syv meter, og en blandet bebyggelse på 2–3 etasjer for bolig og næring, slik at det gis rom for næringsutvikling med butikker, kontor og spisesteder.

På «lokket» over butikken blir det uteareal, med park og lekeplass.

Byggestart

Ifølge eiendomsdirektøren ønsker Coop Orkla Møre å komme i gang med første byggetrinn så fort som mulig.

– Trinn 1 er ikke større enn det vi har skissert før, men vi trenger å bygge en konstruksjon og en byggekropp som tåler det neste byggetrinnet.

– Hva med butikken, får den det arealet som har vært etterspurt tidligere?

– Behovene for butikken dekkes godt inn. Det skal bygges på tusen kvadratmeter ekstra. Da skal det være nok areal som det Coop Extra-konsepter tilsier, med ei total grunnflate på 1 700 kvadratmeter, og mer plass i høyden, sier Valaas-Breivik.