Aktivitet på Rømme, som kino og serveringssteder, kan være nøkkelen til et livlig sentrum også etter klokka 18. Flere tok til ordet for dette på folkemøtet i Orkdal rådhus mandag kveld.

- Et kompakt sentrum med aktivitet etter klokka 18, har vi det i dag? Svaret er et krystallklart nei. Hvor er sentrum i dag? Ved inngangen til Amfi, det er der folket er. Amfi, skysstasjonen og her på rådhuset. Hva kan vi gjøre på Rømme for å skape liv i sentrum, der hvor vi har et stort ledig område? En kino i kombinasjon med serveringssted, bibliotek, mediesenter med lokalavis, var forslaget til styreleder Bjørn Wiggen i Salvesen & Thams.

Over 90 personer hadde funnet veien til kommunestyresalen, hvor utviklinga av en vital småby på Orkanger sto som tema. Wiggen var én av tre lokale innledere som representerte Orkladal næringsforening.

Bjørn Wiggen i Salvesen & Thams lanserte ideen om kino på Rømme.

Kino ved Orkdalsveien

Til ST sier Wiggen at kino-forslaget er et resultat av ønsket om å trekke folk til Rømme-området. Det er en mulig løsning selv om det er vedtatt å la kulturhuset forbli ved rådhuset.

- Det er ikke nødvendigvis en fordel at en kino er i samme bygg som rådhuset og kulturhuset for øvrig. Vi har mulighet for å lage et godt tilbud med mindre saler og flere filmer samtidig, sier Wiggen.

Det er området mellom det planlagte Rømmetunet og Orkdalsveien som er tiltenkt bygninger som eventuelt kan romme en kino, der hvor Sæther-gården ligger i dag.

- Det kan være to store bygg der, men de kan også bygges sammen til ett. Det skal være næring i første etasje, minimum. Både kino og serveringssted vil passe godt inn her, sier Wiggen.

Stort potensial

- Og dette vil Salvesen & Thams være med på å utvikle?

- Ja, det ser vi gjerne på. Ikke bare som utbygger, men også det kommersielle rundt kinodrift. Vi kan være med å dra det i gang, men det bør nok være andre som driver kinoen. Men vi eier jo selv Jordbærpikene, så et serveringssted kan vi vurdere å bidra med på området. Vi vil jobbe videre med kinoideen hvis det er mulig, men det var jo først på folkemøtet vi fremmet dette som en konkret idé - som ble godt mottatt, sier han.

På møtet viste Wiggen til at både handel, bolig og næringsliv er godt ivaretatt i kommunen, men at man ikke har lyktes godt nok med å få vekst i sentrum.

- En kino har et potensial på 4–5 besøk i året per innbygger, og da vil vi kunne få en økning fra 8000 i dag til 40 000–50 000 hvis vi får til en kino med flere saler. Den kan redusere kulturlekkasjen til Trondheim, sa Wiggen.

Marith Størseth (i svart) holdt innlegg på vegne av sentrumsforeninga.

- Naturlig ved rådhuset

Ordfører Oddbjørn Bang (Sp) sa i møtet at han ville ta med seg ideen om å flytte kinoen til Rømme.

- Kommunestyret har sagt at det skal utredes en utvidelse av kulturhuset her ved rådhuset. Det har det vært politisk flertall for, men et politisk vedtak varer til det neste fattes. Det snakkes om å få en publikumsmagnet i sentrum, vi har bibliotek der og det er forslag om kino. Det tar vi med oss, sa han.

Til ST sier han i etterkant av møtet at han har sett for seg en mer allsidig kino ved rådhuset.

- I forbindelse med at vi utvider kulturhuset mener jeg det er naturlig å se på flere saler der, mulig i kombinasjon med kommunestyresal, sier han.

Kostnadsspørsmål

- Ser du fordeler ved å ha kinoen på Rømme, Bang?

- Det vil være et kostnadsspørsmål. Jo flere funksjoner vi klarer å samle, jo enklere blir det å drifte. Det var også en anbefaling fra arkitektene i møtet, hvor det ble vist til kulturhuset på Ørlandet som ha flere funksjoner samlet, sier Bang.

- Vil du legge opp til en politisk behandling på om man skal skille ut kinoen?

- Vi har et utredningsarbeid på gang i forhold til utbygging av kulturhuset, og den vil jeg avvente. Det er ikke med i den bestillinga at man skal utrede andre alternativer, sier han.

Det var over 90 frammøtte som ville ha med seg folkemøtet om Orkanger som småby. Foto: Ingrid S. Hultgreen

Stoppe kulturlekkasjen

Hans Kringstad (Småbylista) fulgte opp kinoforslaget fra Wiggen:

- Det finnes ikke penger til nytt kulturhus, men en delt løsning med noen funksjoner til indrefileten, for eksempel kino, er det ikke noe i veien for. Heller det enn å vente i 10 år på penger til å skape en skikkelig magnet. Vi må gjøre noe som stopper kulturlekkasjen, som etter min mening er verre enn handelslekkasjen. Ungdommen drar til byen, og vi kan ikke være bekjent av 8000 kinobesøk i nye Oakland kommune, sa han.

Marith Størseth, leder i Orkanger sentrumsforening, tok til orde for å ta både kulturhus og kino ut av rådhuset.

- Det er mulig å se på både Rømme og ST-kvartalet. Kulturhus og kino bør være i adskilte lokaler, slik at de kan brukes samtidig. Dagens kinogjengere vil ha et utvalg, og det må kunne vises flere filmer samtidig i flere saler. Det vil bidra positivt til tilbudet på Orkanger etter klokka 18, sa Størseth.

Vil ha folkeliv

Kjell Solem tok ordet fra salen, og lurte på hva som er avgjort angående kulturhus, og om det er vits i å ha meninger om det. Bang svarte:

- Politisk har det vært flertall i lang tid for å bygge ut her det ligger. Vi skal bruke store summer på folkehelsesenter, og vi har ingen Sareptas krukke her på rådhuset som det bare kan øses penger fra, sa Bang.

Størseth og sentrumsforeninga hadde flere innspill, oppsummert slik:

- Vi ønsker oss stort folkeliv, flere kafeer, kulturhus og kino, små sitteplasser rundt omkring. Vi er skeptiske til utbygging av for mange boliger for fort. Handelen bør ikke legges til Laksøra, da er det bedre med Franslykkja og området ved Vianor. Virksomheter derfra kan flyttes til Laksøra, mens vi får storhandelen synlig fra E39.

Den røde streken

Ole Johan Svorkdal i Washington Mills, som var siste innleder fra næringsforeninga, påpekte at Orkdal er i en motsatt situasjon av Stjørdal: Her må vi skape veksten selv.

- Vi må være positive når noen vil etablere seg her, enten det er industri eller handel. Styring og røde streker er greit nok, men det er viktig å vise positivitet. Samtidig som det jobbes for å beholde det som er av arbeidsplasser her, sa han, og pekte også på veisystemet gjennom Orkanger og behovet for bedre transportløsninger.

Kringstad sa han er en kompromissløs forsvarer av den røde streken.

- Vi kan ikke bygge ut på Laksøra først og se hva som skjer med sentrum etterpå. Det blir som å si at røyking forebygger Kols. Vi har muligheter innenfor den røde streken, det handler om politisk vilje, sa Kringstad.