I forvaltningsplan for de statlig sikrede friluftsområdene i kommunen har Skaun kommune lagt opp til investeringer på over 10 millioner kroner på Grønneset og Ølsholmskjæret. Det synes Fylkesmannen er for mye.

Les også: Ordfører Jon P. Husby (Sp) mener staten begår løftebrudd

Fylkesmannen ber nå kommunen se nærmere på om det er mulig å gjøre noen av de planlagte tiltakene rimeligere. Det er særlig utviklingen av Ølsholmskjæret som anses som særdeles kostbar. Her vil kommunen bruke over ni millioner kroner på en omfattende opparbeiding for en rekke ulike aktiviteter, f.eks. sandvolleyballbane, solingsareal, gressareal for lek/ballspill, stupebrett, platting for handikappede og et stisystem som tenkes lagt med fast dekke. Det legges også opp til etablering av parkeringsplass med 30 plasser og ny bussholdeplass.

Vil ta mange år

Miljøverndirektør Stein-Arne Andreassen, som selv besøkte området i februar i år, minner imidlertid om at det kun bevilges 1 million kroner årlig til tilrettelegging i friluftsområder i fylket.

- Selv om kommunen bidrar med egne midler, vil det ta mange år før området er ferdig tilrettelagt, sier Andreassen.

I stedet ber han kommunen se nærmere på om det er mulig å gjøre noen av tiltakene på en rimeligere og enklere måte, dog slik at kvaliteten blir god og med lang levetid på anleggene.

- Det kan også ses på rekkefølgen av tilretteleggingstiltakene, slik at grunnleggende infrastruktur som vei til området, parkering, stier, bord og benker tas først, mens andre, hvorav enkelte kostnadskrevende tiltak, kan tas etter hvert, sier Andreassen.

Nei til strøm og scene

I forvaltningsplanen er det også lagt opp til investeringer på Grønneset. Her vil kommunen i løpet av 2018 sette opp et nytt, moderne sanitæranlegg med handikaptoalett. Investeringen er prissatt til 1,2 millioner kroner. Samtidig planlegges det en bane for frisbeegolf, samt oppgradering av strømtilførsel og en egen utendørs scene for tilrettelegging av ulike typer arrangementer og kulturopplevelser. Sistnevnte mener imidlertid Fylkesmannen er utenfor det en bør bruke offentlige friluftslivsmidler til.

- Selv om enkelte slike arrangementer kan godkjennes avholdt på Grønneset, mener Fylkesmannen at tilrettelegging for slike arrangementer bør tas av andre budsjettposter enn offentlige friluftsmidler, sier Andreassen.

- Artig utsagn

Ordfører Jon P. Husby sier de vil ta fylkesmannens tilbakemelding med i den politiske behandlingen, men stiller også spørsmålstegn ved uttalelsene.

- Det er nå artige utsagn da, for dette har de hatt til vurdering før, og de burde ha varslet oss før, for dette har vært kjent lenge. Men det er jo bra at vi lokalt har større ambisjoner enn staten som forvalter. Det er kommunen som ivaretar området, og vi ønsker at området skal være tilgjengelig for alle, også for funksjonshemmede, sier Husby.

Etterspør sandvolleybane

Han sier kommunen allerede har satt av et par millioner i økonomiplanen for å starte opp arbeidet.

- Så må vi ta en politisk behandling og se om vi må senke ambisjonsnivået. Men jeg vil være tydelig på at skal vi gjøre noe, så skal vi gjøre det skikkelig.

- Men er det nødvendig med for eksempel sandvolleybane på et slikt område?

- Det er slike ting folk etterspør, og dette må være en aktivitetsarena der folk kan delta. Det må være en arena som kan brukes til mange ting, tilgjengelig for både gamle og unge, sier Husby.

Uenige om reguleringsplan

Både fylkeskommunen og Fylkesmannen har sagt nei til Skaun kommunes forslag til reguleringsplan for Ølsholmskjæret, etter at politikerne foreslo å omregulere en nausttomt i området til boligformål. Kommunestyret i Skaun har ennå ikke behandlet planforslaget. Skulle politikerne holde fast på forslaget, vil de bli nødt til å møte staten til megling. Det er således fortsatt et stykke fram før kommunen kan starte opp det planlagte arbeidet på Ølsholmskjæret.

Les mer: Friluftsrådet fraråder boligtomt

Ler mer: Fylkesmannen sier nei

Les mer: - Jeg syns kanskje vi har prøvd dette langt nok

Grønneset er et populært område både for innbyggere, hytteeiere og skoleklasser. Foto: Ingrid S. Hultgreen