I dag er det fullt av avgangselever på videregående skoler i hele landet som gleder seg til å starte russefeiringen. Det er tradisjonen at hver russ døpes i en liten seremoni og får sitt «russenavn».

Dåpen markerer starten på russefeiringen, og de fleste har den på kvelden 30. april.

Navn: Ingrid Volden Smehagen

Skole: Orkdal vidaregåande skole (Follo)

Farge: Rødruss

Hvorfor ville du bli russepresident?

– Det virket som en spennende oppgave å ta på seg, og jeg liker nye utfordringer.

Er det mye arbeid?

– Ja, det er ikke til å stikke under en stol. Det er mye å gjøre, men slik skal det være, det har vært artig. Vi har fått til mye, og det er jeg glad for.

Hva gleder du deg mest til i russetiden?

– Å nyte friheten litt. Være med venner, ha det artig og feire sammen. Jeg gleder meg også til samholdet som vil bli mellom russen.

Hva skjer natt til 1. mai?

– Først skal alle samles til dåp, da blir det en liten seremoni og alle får sine kallenavn. Poenget er at vi skal starte russefeiringen sammen. Så tar vi turen videre til Skaun, det er tradisjon her på Orkanger at vi er med på russeslipp i Skaun. Etterpå er det vel en del som tar turen til byen, uten at det er planlagt helt.

I Trondheim har de fjernet de verste russeknutene, har dere gjort noen slike grep?

– Ja, vi har fjernet og gjort om på en del knuter. Først og fremst har vi fjernet de som kunne være helseskadelige. Vi har tonet ned flere knuter slik at ikke folk skal presse seg selv lenger enn nødvendig, det skal jo være artig å ta knutene. Vi har også lagt til noen nye knuter. Russen har gått med bøsser to ganger, det får de knute for, det er også knute for å kjøpe magasinet Sorgenfri og for å ikke utøve vold i russetiden. Det er veldig viktig i den tiden vi går inn i nå.

Hva er deres verste russeknute?

– Noen knuter er jo litt på kanten, og de skal de være. Men jeg vil ikke trekke fram en spesiell, det varierer vel fra person til person hva de synes er verst å gjøre.

Gjør dere noe forebyggende arbeid i forhold til sikkerheten til russen?

– Ja, vi har hatt en god dialog med kommunen og politiet hele veien. På tirsdag hadde vi møte med skolekontaktene i politiet, de snakket om hva vi må tenke på i russetiden. I tillegg snakker vi oss i mellom om hva vi må passe på, det handler jo om å bruke sunn fornuft.

Hvilket ettermæle ønsker du at Follo-russen skal få?

– Folk skal huske alt det positive vi har fått til. Men jeg vil også oppfordre folk til å ta godt i mot oss, vi skal bare ha det artig, ikke plage folk.

Hva skal du gjøre når russetiden er over?

– Først skal jeg ta eksamen. I sommer har jeg lyst til å dra på interrail, men det er ikke bestemt enda. Jeg har søkt på sivilingeniør på NTNU, og jeg vet at jeg vil dit, men jeg er ikke sikker på om jeg vil dit nå. Det virker litt overveldende å starte på en femårig masterutdanning nå som jeg bare er 19 år. Jeg tror kanskje jeg vil gjøre noe annet først, reise litt og få andre erfaringer.