I dag er det fullt av avgangselever på videregående skoler i hele landet som gleder seg til å starte russefeiringen. Det er tradisjonen at hver russ døpes i en liten seremoni og får sitt «russenavn».

Dåpen markerer starten på russefeiringen, og de fleste har den på kvelden 30. april.

Navn: Lars Bjørnar Vist

Skole: Hemne videregående skole

Farge: Rødruss

Hvorfor ville du bli russepresident?

– Fordi jeg syntes det hørtes spennende ut å ha det overordna ansvaret for russen og ha noe å si i forhold til hva russen holder på med. Det faller naturlig for meg å ta ansvar.

Er det mye arbeid?

– Det har gått i perioder siden jeg ble valgt ved skoleårets start; enkelte perioder er rolig, andre mer hektisk. For eksempel har vi arrangert bøsseaksjon for kreftforeninga, og da var det mye løping fram og tilbake, og masse telefoner.

Hva gleder du deg mest til i russetiden?

– Jeg gleder meg til å feire at 13 års skolegang er over, jeg gleder meg til Lerkendal 16. mai, men aller mest gleder jeg meg til å holde 17. mai-talen i Hemnehallen. Jeg har så smått begynt å forberede den.

Hva skjer natt til 1. mai?

– Da skal vi ha dåp, vi har fått tak i et partytelt med plass til masse folk, og der skal vi samles til både dåp og fest. Teltet er allerede satt opp i Ånesøyan.

I Trondheim har de fjernet de verste russeknutene, har dere gjort noen slike grep?

– Ja, vi har fjernet alt som omhandler alkohol, det vil si «drikkeknuter». Det ser vi på som en nødvendighet. Det er helseskadelig å ha en russeknute som for eksempel sier at du skal drikke ei flaske vin på et kvarter. Som russepresident ønsker jeg ikke å stå til ansvar for at noen i verste fall skal dø av noe sånt. Vi har fjernet alle drikkeknuter, noe det var bred enighet om i russestyret.

Hva er deres verste russeknuter?

– Jeg er usikker... De russeknutene som gjenstår etter at vi fjernet drikkeknutene, er så troskyldige at det er vanskelig å peke ut en «versting».

Gjør dere noe fore-

byggende arbeid i forhold til sikkerheten til russen?

– Når det gjelder faren for voldtekt, har vi ikke gjort noe konkret, annet enn at vi oppfordrer spesielt jentene til ikke å gå alene. Dette gjelder spesielt når vi reiser ut av bygda. Ut over det, er vi nøye på at russebiler skal være i forskriftsmessig stand og godkjent, og at vi skal ta vare på sjåføren og sørge for at han/hun får nok søvn. Vi booker om nødvendig hotellrom til sjåføren når det er nødvendig.

Hvilket ettermæle ønsker du at hemnerussen skal få?

– Vi ønsker at skal ha et ettermæle som går på at vi feiret, men oppførte oss skikkelig, ordentlig og kontrollert, og at vi hadde folkeskikk. Det har vært viktig for meg å understreke at russelua ikke er et fripass i forhold til norske lover, og jeg har tillit til at årets russ bidrar til at det skal gå bra.

Hva skal du gjøre når russetiden er over?

– Etter eksamen, skal jeg først ha sommerjobb på sjukeheimen i Grong i Nord-Trøndelag, der familien kommer fra, så skal jeg gjøre meg klar for studier i Trondheim.