I dag er det fullt av avgangselever på videregående skoler i hele landet som gleder seg til å starte russefeiringen. Det er tradisjonen at hver russ døpes i en liten seremoni og får sitt «russenavn».

Dåpen markerer starten på russefeiringen, og de fleste har den på kvelden 30. april.

Navn: Markus Nyberg

Skole: Meldal videregående skole

Farge: Svartruss

Hvorfor ville du bli russepresident?

– Jeg er flink til å ta ansvar og organisere. Jeg tror jeg vil gjøre det beste for russen i Meldal. Å være russepresident er jo også en god erfaring å ta med seg.

Er det mye arbeid?

– Det har vært hektisk. Det er et ansvar, ikke bare en status, man må være litt frampå. Det har vært en del å organisere med for eksempel fotografering og russedåpen.

Hva gleder du deg mest til i russetiden?

– Å være på festene med russebilen vår, møte masse folk og ha det artig. Jeg tror det blir en bra russetid.

Hva skjer natt til 1. mai?

– Vi starter feiringen med dåp av alle russ, da får russen en vodkashot og russenavnet sitt. Etterpå drar vi til Festningen i Trondheim, så går turen videre til den store russefesten i Skaun.

I Trondheim har de fjernet de verste russeknutene, har dere gjort noen slike grep?

– Ja, vi har gjort noe av det samme. Vi har sett på hva de gjorde i Trondheim og hengt oss på dem. Vi har blant annet fjernet en russeknute som kan være trafikkfarlig, der man skulle sitte i en rundkjøring å drikke hver gang noen tutet. Det sier seg selv at det kan bli farlig, og vi ønsker jo ikke noen uhell.

Hva er deres verste russeknute?

– Det trur jeg må være den der man skal få i seg fire pils og en pizza i løpet av sangen «Fire pils og en pizza». Den er ikke så gjennomførbar, i hvert fall ikke for meg.

Gjør dere noe forebyggende arbeid i forhold til sikkerheten til russen?

– Ja, vi har hatt møte med politiet, helsesøster og rektor. Da ble det snakket om hva som har blitt gjort tidligere, og hva vi ikke bør gjøre. Det var fint å ha et slikt møte i forkant av feiringen.

Hvilket ettermæle ønsker du at meldalsrussen skal få?

– Jeg vil vi skal bli husket som et bra kull, som kunne ha det artig. At vi bare kom med positive ting på festene, og ikke lagde noe bråk.

Hva skal du gjøre når russetiden er over?

– Først skal jeg ta eksamen og forhåpentligvis bestå. Så skal jeg begynne som elektrikerlærling hos Kvikne-Rennebu kraftlag på Berkåk. Da håper jeg at jeg kan se tilbake på en syk russetid.