Det kunne prosjektleder Yoshi Tsjujimoto fortelle politikerne i Helse, oppvekst og kulturutvalget tidligere denne uka da han orienterte om byggeprosjektet. ST har tidligere denne måneden skrevet om hvordan Ruta entreprenør har meldt inn krav mot kommunen på til sammen 3.145.000 kroner for økte utgifter til rigg og drift, samt nedsatt produktivitet, også kalt «plunder og heft».

- Vi har engasjert advokat. Svaret fra advokaten er null. Kravet er fremsatt altfor sent, sa Tsjujimoto under sin orientering.

Innrømmer 2,6 millioner

Totalt skal det dreie seg om over fire millioner kroner som det er uenighet om mellom Skaun kommune og Ruta entreprenør, som har bygd de nye helse- og mestringsboligene i Børsa, også kalt Solbakken. Samtidig har kommunen godkjent og betalt krav på 2,6 millioner kroner. Ifølge Tsjujimoto skulle kommunen ha møte med entreprenøren denne uka.

- Vi prøver å unngå rettssak, sier Tsjujimoto.

Uheldig entrepriseform

Tsjujimoto gikk langt i å forklare problemene med byggeprosjektet med valget av entrepriseform. Da Solbakken skulle bygges, valgte kommunen generalentreprise der prosjekteringen utføres av en part, enten kommunen eller et innleid firma, mens selve byggingen gjøres av en egen entreprenør. Dette i motsetning til totalentreprise der prosjektering og bygging gjøres av samme tilbyder. På spørsmål fra Hilde Rønneberg (Sp) om kommunen har hatt tilsvarende situasjoner med Ruta entreprenør tidligere, viste Tsjujimoto til byggingen av Hammerdalen barnehage.

- Det gikk veldig bra, men det var totalentreprise. Der hadde ruta ansvar for prosjekteringen, sa Tsjujimoto.