Rektor ved Hemne videregående skole, Ole Ledahl, legger ikke skjul på at det var en marerittaktig opplevelse å oppdage at fire elever ved skolen ikke ville få godkjent sine vitnemål på grunn av en skoletabbe. Skoleåret var slutt og avslutningsfesten var unnagjort da skolen mottok beskjed om at ett fag ikke var godkjent i vitnemålene til de fire elevene. Forklaringa var at de fire elevene gikk tredje påbygningsår og ikke studiespesialisering. Dermed ble ikke faget toppidrett godkjent, og hele vitnemålet ble underkjent.

Les også: Skoletabbe: Fire elever fikk ikke godkjent sine vitnemål

En søknad til utdanningsdirektøren om dispensasjon, ble avslått. Skolen ga seg ikke med det, og etter samtaler med elevene og deres foresatte, ble det satt igang intensivopplæring. I løpet av tre uker fikk elevene ta sosiologi og sosialantropologi - de mest overkommelige fagene. Det ble med andre ord en hektisk start på «sommerferien», både for de fire elevene og lærerressursene som ble satt inn fra skolens side.

grunn av dette stuntet fra skolen, står nå de fire elevene med sine vitnemål. Skolen fortjener selvsagt ikke skryt for tabben som ble begått, men den fortjener stående applaus for alt som er blitt gjort etterpå. I tillegg til at skolen sørget for at vitnemålene kom på plass, sørget den også for å gi elevene kompensasjon for tapt arbeidsfortjeneste. Og ikke minst fortjener skolens rektor, Ole Ledahl, ros for den ydmykhet han framviser etter at tabben er et faktum. I torsdagsavisa står han rakrygget fram og erkjenner ansvar og beklager. Han forsøker verken å dysse ned eller å gjemme seg. I stedet ber han om oppmerksomhet rundt saken slik at andre ikke skal måtte oppleve det samme. Ledahl serverer her et skoleeksempel på verdien av total ydmykhet.

Når vi snakker om ydmykhet, så kan vi i samme slengen nevne Plan- og miljøutvalget i Skaun, som får «refs» fra fylkesmannen etter å ha flyttet saksbehandlinga av en navnesak til et lukket, felles gruppemøte. Utvalgets leder, Øystein Wiggen, synes nok ikke «sommerhilsenen» fra fylkesmannen er spesielt hyggelig, men allikevel velger han å stå rakrygget fram og ydmykt peke på at: «Dette skal vi ta lærdom av».

Les også: Lukket felles gruppemøte var ulovlig

Begge disse sakene handler om feil som blir begått. Og når feil begås, svekkes normalt troverdigheten til de involverte. Men her ser man hvordan ydmykhet ikke bare hindrer at det skjer, men i stedet styrker troverdigheten.