ST har flere ganger den siste tida omtalt den dramatiske episoden (se faktaramme) på Orkanger for 40 år siden, søndag 11. mai 1975.

Den store vannføringa i Orkla undergravde brukarene slik at én seksjon ramlet ned. To biler og til sammen fem personer befant seg på brua da den raste sammen; en familie med et lite barn, samt to voksne menn.

Bare flaks gjorde at de ble reddet før «betongflaket» med de to bilene ble «slukt» av de strie vannmassene.

Knut Wåtland og Arne Ebbesen husker dagen godt. De var to av mange «turister» som hadde tatt turen ned på Grønøra for å se på brua, som åpnet noen dager tidligere.

– Vi hadde kjørt over brua til Vigor-området, som da var ei øy (området ble senere mudret opp). Det var konformasjonssøndag denne dagen, så mange var ute og luftet seg i samme ærend som oss, forteller de.

Wåtland forteller at det var i underkant av 20 biler ute på øya da brua kollapset. Over halvparten av disse var nysgjerrige «turister», mens resten var arbeidere ved bedriften Selmer.

Selve dramatikken med brua som raste og redningsaksjonen er behørig omtalt tidligere i STs papir- og nettavis. Spørsmålet for Wåtland, Ebbesen og co var følgende: Hva gjør vi nå?

– Viggo Karlsen ved Selmer organiserte båttransport for folket som var på øya. Vi ble fraktet i to båter og gikk i land ved Langbrua. Karlsen førte selv den ene båten, forteller han.

– Hva med bilene? Hvordan fikk dere dem i land?

– De ble stående der ute i tre uker. Etter hvert ble de fraktet med et landgangsfartøy, i regi Selmer, til trafokaia på Thamshavn. Her kjørte vi inn på land, svarer duoen, som peker ut en del kjentfolk fra «redningsbåten» på bildene fra denne mai-ettermiddagen for 40 år siden.

Knut Wåtland og Arne Ebbesen husker dagen for 40 år siden veldig godt.