Bolme er daglig leder i iTrollheimen som tilbyr skreddersydde turer til kulpene som ligger i elva Folda, i Folldalen. Området er på grensa mellom Rindal og Surnadal.

Badeland med fasiliteter

– Vi organiserer de fleste turene på forespørsel. Det er en guidet tur, hvor gitaren blir med, Britt G. Moen fra Furkunnjmat serverer trollmat, og det blir fortellinger om trollene og kulpene. Det er faktisk trollene som har utformet området, sier daglig leder og trubadur Bolme overbevisende.

Kulpene, eller jettegrytene som de også kalles, omtales ofte som naturens eget badeland.

– Området er ikke så stort, det strekker seg ut på rundt 200 meter. Det er jettegryter hvor formasjonene har laget blant annet ei sklie, og under sklia er det en liten foss som kan brukes til massasje. Og så er det artig å hoppe fra bergene. Dette er naturens badeland tilgangs, sier Bolme.

En tur til kulpene falt så absolutt i smak til denne gjengen som kom helt fra Texas.

Selv benytter han badelandet ofte på varme sommerdager, men i år har han ikke rukket det ennå.

– Det er nok gode temperaturer der nå, med den varmen som har vært i tillegg til lav vannføring.

Fra Rindal sentrum er det en biltur på omtrent 30 minutter. Deretter er det nesten en kilometer på traktorvei og sti før man er fremme.

– Det er veldig fint som familieplass. For familier med småbarn anbefaler jeg å gå ett par hundre meter lengre oppe. Der er kulpene roligere og bergene lavere.

I år skal de i tillegg arrangere en Foldasafari opp til kulpene under Friluftskolen Småtrolluka.

iTrollheimen har flere forespørsler på denne turen hver sommer.

Gøran Bolme er leder i iTrollheimen, men han spiller på flere strenger. På forespørsel er det mulig å få guidet tur ved kulpene, trollmat fra Fur-kunnjmat og musikk fra trubadur Bolme.

Elleville amerikanere

– Den mest vellykka turen i fjor var da vi hadde besøk av en skoleklasse fra et universitet i Texas.

Elevene hadde vært mange steder i Norge, og sett uttallige museum, før de avsluttet Norgesbesøket i Rindal.

– De var helt ville. Fasinerte over kulpene, at vi kunne drikke vatten fra elva, maten som ble laget og spist ute, og badingen i kulpene. De koste seg med å gå barfot på bergene.

Etter besøket var det mange og gode tilbakemeldinger fra Texas.

– Det ble skrevet om det i skoleavisa, bilder ble hengt opp rundt på skolen, og turen var så vellykket at skolen ønsker å få til dette annethvert år - på fast basis. De vil besøke «The home of the Trolls», sier Bolme.

Toril.Langmo.Skjetne@avisa-st.no

48001020