I 1984 etablerte rindalingen Eli Landsem (56) - den gang 22 år - idrettsskolen Småtrolluka. Det første året var tilbudet bare for jenter.

– Jeg husker at vi syntes det var utrolig urettferdig at guttene ikke fikk være med. Men fra og med det andre året, fikk vi være med også, sier nåværende sportslig leder i Småtrolluka, Yngve Bakken, til avisa Sør-Trøndelag.

– I år håper vi på to hundre deltagere.

«Aktivitetsuke»

Bakken har tatt veien til STs lokaler for å snakke varmt om årets utgave, som arrangeres i uke 28, fra mandag 9. juli til fredag 13. juli, med hovedsete på Trollbanen og i Rindalshallen.

– Det er ikke lenger bare en fotballskole. Derfor kaller vi det «aktivitetsuke».

Yngve Bakken er sportslig leder for Småtrolluka. Foto: Privat

I tillegg til fotballskole og cup, er det planlagt en rekke aktiviteter, de fleste er fotballrelaterte, mens noen er det ikke. Av andre aktivitetstilbud kan nevnes diskotek, VM-kamper på storskjerm, kino, straffesparkkonkurranse, og fotballgolf rundt Igltjønna.

– Det er en tursti rundt tjønna, der det er lagt inn elementer ved flere forskjellige baser. Han eller hun som bruker færrest touch, vinner.

– Deltagerne noterer scoren selv, så jeg mistenker en viss juksing, men det får vi leve med, humrer Bakken.

Reality-inspirert

Konkurranseelementet testes også i en triatlonkonkurranse og i reality-inspirerte aktiviteter.

– Hver dag arrangerer vi Mesternes mester, der deltagerne får fotballrelaterte oppgaver, inspirert av NRK-serien. På siste dag er det finale for de ti beste, sier Bakken.

– På onsdag og torsdag arrangerer vi 63 grader nord, inspirert av 71 grader nord, kjent fra TV Norge. Det foregår på det omfattende stinettet rundt Igltjønna.

Bakken innrømmer at de lett lar seg inspirere av realityserier kjent fra fjernsyn.

– Ja, neste år blir det Paradise hotel, sier han, sannsynligvis ironisk.

Eli Landsem stiftet Småtrolluka i 1984. Foto: Arkiv

Proffe instruktører

Fotball er og blir det mest sentrale under Småtrolluka, med to daglige fotballøkter og høy instruktørtetthet (én trener for hver sjette fotballspiller). I fjor var Gunnar Halle (aldersbestemt landslagstrener og tidligere fotballproff) instruktør, men det er usikkert om Halle kommer i år.

– I stedet har vi spurt eliteserielaget Ranheim om de ville bidra, og det ville de. Så Peder Winsnes (tidligere Start, og proff i svensk fotball) har takket ja til å instruere, sier Bakken.

Med konseptet Småtrolluka pluss tenker Bakken og kompani å gi et spisset tilbud til de som ønsker å bli enda litt bedre. Her vil også Eli Landsem (som tidligere har vært trener for Norges kvinnelandslag i fotball) selv være involvert.

– Eli er mer involvert enn hun har vært tidligere. Spesielt på pluss bidrar hun på feltet. Hun var skikkelig på i fjor. Hun er ganske lik Nils Arne Eggen i sin fremtoning. Hun er skikkelig flink, og det er inspirerende for oss andre å se hennes engasjement.