I ferien er hele Norge på vei til sitt nære eller fjerne ferieparadis, og halvparten av oss vil faktisk bruke bilen for å nå målet. Ingen har vel beskrevet bilferien bedre enn vår alles kjære Åge Aleksandersen;

«Ja, vi ligg så godt i køa ifra Hammerfest te Røa, Sjer vi glade røde sinte svette feriefjes, med fire tonn på taket og ingen vei tebake. Drar vi sammen bil etter mil.»

Om det er en fullastet bil med unger, bikkjer, kjølebag og telt, eller romantisk ferie for to. Bilferien kan by på store eller små utfordringer. Med litt forberedelse kan likevel transportetappene bli like innholdsrike som destinasjonen. Ved hjelp av god planlegging og forberedelser kan du legge lista for en hyggelig bilferie.

Her kommer sjekklisten som vil hjelpe deg å beholde optimal feriefølelse og hvilepuls:

• Klargjør bilen; sjekk olje, lufttrykk, kjølevæske, spylevæske, batteri, reservedekk/skum, refleksvest og varseltrekant.

• Sjekk forsikringen og vit hva den dekker hvis noe uforutsett skal oppstå. Forsikringsselskapene har en økning innen bilberging på 30 % i sommermånedene. Sjekk derfor veihjelpsdekning samt leiebildekning.

• Grønt kort for kjøring utenom Norden som bevis på gyldig ansvarsforsikring (bestilles hos ditt forsikringsselskap).

• Kart i tillegg til GPS. GPS kan slutte fungere når du trenger den som mest, eller bli stjålet på veien.

• Pakk smart og sikkert! En overfylt bil er plagsomt og risikabelt. Legg tyngre ting lavt og langt fremme i bagasjerommet. Ha aldri harde ting liggende løst i bilkupeen.

• Ikke frist tjuvradder. La aldri verdigjenstander som GPS, mobiler eller lommebok ligge synlig. En bag som ligner på en pc-veske kan fort resultere i knust bakrute.

• Kjør forsiktig! Det er ingen grunn til å være travel. Velger du å kjøre 90 km/t i en 80-sone utgjør det bare 50 sekunder på 1 mil. Sannsynligheten for alvorlig personskader/dødsfall øker dramatisk ved fart over 70 km/t. Ikke kjør trøtt og uopplagt! Ved lengre etapper, så bytt sjåfør om mulig. Er du uopplagt kan det være like farlig som promillekjøring.

• Sjekk trafikkvarsler! Det kan hende at ruta må legges om. Dette kan gi en lengre kjørestrekning og bli mer tidkrevende enn planlagt.

• Sjekk værvarsel! Skal dere ligge i telt, kan det være greit å være forberedt på vekslende sommervær. I tillegg er vannplaning ofte en årsak til bilskader på sommeren, så vær obs på veiforholdene.

• Småbarnsforeldre bør belage seg på hyppigere stopp og underholdning i bilen. Barna kan engasjeres med prosjekt som bilbingo og telling av møtende biler, eller de kan følge med på et kart og merke av steder familien kjører.

• Musikk og lydbøker er populær underholdning, lag spillelister på forhånd med variert musikk for alle i bilen. Lydbøker anbefales for barnefamiliene, det kan gi ro i bilen. Lydbøker kan lånes gratis på et bibliotek.

• Reiseforsikring og Helfo kort. Alt fra tyveri, til personskader og sykdom kan ødelegge en ferie hvis man ikke har en god reiseforsikring for hele familien

• Bankkort og kredittkort. Ha med begge deler, det kan dukke opp uforutsette utgifter på turen.

• Fordel ansvaret for planleggingen. Det kan være vanskelig for én person ha kontroll på alt, og det er mye morsommere hvis alle kan bidra på sin måte.

Følger du listen over vil du forhåpentligvis slippe å gjenta refrenget i sangen til Åge;

«Hold kjæft, spis is. Ta litt popkorn mere is. Hold kjæft, drikk brus. Mere potetgull og brus. Vi har kjørt i femti mil har itj tida te å kvil. Hvis dokk slåss nå meire no, får dokk juling begge to»

Vi ønsker dere en riktig god sommerferie!