Fylkesvaraordfører og kommunestyremedlem i Skaun, Gunn Iversen Stokke (Sp) gikk denne uka hardt ut mot Fylkesmannen og miljøverndirektør Stein-Arne Andreassen, etter at disse har gjort det klart at Skaun kommune ikke kan forvente annet enn små beløp i støtte til opprustningen av blant annet Ølsholmskjæret friluftsområde. I et leserinnlegg i ST kalte Stokke tilbakemeldingen om at Skaun kommune var for ambisiøse i planene om å bruke ni millioner kroner på å legge til rette for friluftsaktiviteter, for vås.

Ikke vås med tanke på rammene

Miljøverndirektør Stein-Arne Andreassen sier tilbakemeldingen til kommunen ble gitt på bakgrunn av hvilke statlige rammer fylkesmannen må forholde seg til. I dag får fylkesmannen rundt en million kroner i overføringer årlig som skal brukes på friluftsområder i hele fylket.

- Det er jo ikke vås når man tenker på at rammene er så små som de er. Da er det viktig at fylkesmannen sier fra om hvilke forventninger man kan ha til hva staten kan bidra med, sier Andreassen.

Han er enig med Stokke om at de statlige overføringene bør økes.

- Skal man få til en skikkelig satsing på friluftsområdene, så må de økes, sier han.

Vil ta mer av egne midler

Samtidig spiller han ballen tilbake til kommunen.

- Man må ikke forvente at staten kan ta en vesentlig andel av kostnadene. Men hvis kommunen ønsker å satse så mye som de legger opp til her, så er det kjempeflott. Men dette klarer ikke staten være med på, sier Andreassen.

Gunn Iversen Stokke sier hun er beredt til å øke den kommunale bevilgningen for å få gjennomført planene for det nye friluftsområdet i Buvika.

- Jeg er veldig opptatt av at Slaun kommune i likhet med andre kommuner får sin del av statlige potten. Samtidig skjønner jeg jo at vi ikke kan få alt. Vi er derfor villige til å ta mer av Skauns egne midler til dette, sier Stokke.

Fra neste års budsjett

Fra før har kommunestyret satt av to millioner til opparbeiding av Ølsholmskjæret.

- Vi vil prøve få med de andre partiene til å sette av mer penger på neste års budsjett. Vi må selvfølgelig se på økonomien vår generelt, men vi er opptatt av å få på plass dette. Skaun skal være en attraktiv kommune å bo i, og da er det slike tjenester, som innbyggerne er interessert i, som vi må få til, sier Stokke.

Hun sender samtidig et spark til dagens blåblå regjering.

- Regjeringen har redusert potten til slike områder, og det er en utfordring. Nå blir det forhåpentligvis regjeringsskifte, og da skal vi være med og støtte opp om denne saken, sier Stokke.

Ingen umiddelbar støtte

Leder for Skaun Arbeiderparti og gruppeleder for flertallskoalisjonen (Sp, Ap og SV) i kommunestyret, Siri Grøttjord, kan imidlertid ikke gi noen uforbeholden støtte til Stokkes ønske om mer penger.

- Nei, dette har vi ikke gjort oss opp noen mening om. Dette må vi diskutere i gruppa, sier Grøttjord.

Hun reagerer slik på Stokkes ordbruk om vås fra fylkesmannen:

- Jeg ville nok vært litt mer forsiktig i ordbruken. Det er noe med å ha et godt klima med fylkesmannen. Men jeg kan være enig i at det kan oppleves frustrerende når vi blir oppfordret til å gjøre en skikkelig jobb med friluftsområdet, og så kan de ikke være med på det, sier Grøttjord.

Les mer: Fylkesmannen sier nei

Les mer: Siri Grøttjord (Ap): - Jeg syns kanskje vi har prøvd dette langt nok

Skal Gunn Iversen Stokke (Sp, i midten) få med seg kommunestyret på å bruke mer penger på Ølsholmskjæret, er det først og fremst de politiske vennene i Arbeiderpartiet som må overtales. Her sammen med blant annet Ap-leder Siri Grøttjord (t.h.). Foto: Lillemor Hestvik
Ordfører Jon P. Husby (Sp) og miljøverndirektør Stein-Arne Andreassen er fra før på kollisjonskurs i forbindelse med reguleringsplanen for Ølsholmskjæret. Miljøverndirektørenen har bedt Skaun kommune moderere planene for området. Foto: Lillemor Hestvik