Standal påstår at vindkraft er bærekraftig. Ved googling finner en FN sin definisjon av bærekraft. Den inneholder 17 forskjellige krav som må oppfylles. Blant annet kreves for bærekraft at naturen skal vernes, dette gjelder selvfølgelig også for kraftproduksjon.

Var nylig i Geitfjellet «vindpark», som består av 43 vindturbiner. Her er det seks til sju meter brede veier mellom turbinene. De er lagt over både myr og fjell, med skjæringer og fyllinger. Både veiene og turbinene er veldig fremtredende i terrenget. Er det slik vi vil ha deler av fjellheimene i Norge? Naturvennlig er de ikke. Det er lett å forstå den store grasrotmotstanden som sier nei til vindturbiner i vår natur.

Videre forteller Standal at «FN-sjefen António Guterres sin rapport fra 2021 sier: «Innen 2030 bør vind- og solkapasiteten firedobles og investeringene i fornybar energi bør tredobles for å holde klimautslippsøkningene på null fram mot 2050.»  FN-sjefen sier at det må bygges ut mer vindkraft for å få kontroll på klimautslippene.» Et for Norge utrolig dårlig forslag etter mitt skjønn.

Alternative tiltak i Norge kan kort oppsummeres slik: Bygge flere vannbaserte småkraftverk, og oppgradere eksisterende vannkraftverk. Videre verne vernede vassdrag ved å foreta kraftutbygging (Look to Orkla Grana). Det erfares at stadig økende nedbørsmengder tar liv, ødelegger hus, eiendom og naturmangfold langs vernede vassdrag. Bruke andre småskala kraftkilder som solceller, jordenergi osv. Til sammen vil dette gi et godt bidrag både på kort og lang sikt.

Kjernekraftverk er et bærekraftig alternativ til vindkraft:

Det haster stadig mer med å starte prosessen for å bygge lokale kjernekraftverk, dette er alternativet til den naturødeleggende vindkraftproduksjonen. Et hyllevare kjernekraftverk på 300 MW (tilsvarer forbruk i Trondheim) kan kanskje passe for Orkland for å henge med som næringskommune nummer én.

Arealbehovet for et kjernekraftverk tilsvarer et stadionanlegg. Kraftverket leverer sikker regulerbar kraft døgnkontinuerlig uavhengig av vær og vind. Samtidig produseres energi for eksempelvis fjernvarme. Dessuten reduseres behovet for kraftlinjer i naturen vesentlig. Levetiden på et kjernekraftverk er over 50 år mot 25 år for vindturbiner.

Når det gjelder skatt- og avgiftsbelastning for kraftproduksjon bør den være lavest mulig for alle typer som er klima- og naturvennlig. Herunder ligger ikke vindkraft.

Foto: Jan Are Melgård / ST