40 tonn plast som havner i norsk natur årlig, stammer fra kosmetikk og kroppspleieprodukter.

40 tonn for mye

- Det er ikke hovedkilden når det gjelder plast. Men 40 tonn er 40 tonn for mye. Og det er enkelt å stoppe dette tilsiget, mener seniorrådgiver for fiskeri og havmiljø i Verdens naturfond (WWF), Fredrik Myhre.

Tidligere saker om plastproblemet:

- Ut av sluken, ut av verden

Tar lokalt plastforslag til topps i Høyre

Dette er ei plastflaske i magen på en skrei

Vil ha lokal plan mot plastforurensing

Bank inn i plastkampen

- Jeg er dypt bekymret for livet i havet

Mer plast enn fisk i havet

- Dette vil vi selvsagt være med på

Lite informasjon

Han bekrefter at det foreløpig er lite informasjon om hvilke produkt som inneholder mikroplast i hår- og velværebransjen

Men det finnes en gratis app, Beat the microbead, som har oversikt over en del av hvilke hud- og hårpleieprodukter i Norge som inneholder mikroplast. Ellers er det egne signalord vi skal se etter, som polyetylen, (se også faktaboks), som røper at her har vi med plast å gjøre. Det vil si mikroplast som går rett i havet, og som potensielt ender opp som små plastbiter i fisk for så å gå videre i våre menneskekropper.

Ønsker forbud

Men hvor utbredt er mikroplast i hår- og velværeprodukter?

- Det er vanskelig å si da det ikke finnes enkel tilgjengelig informasjon om alt det som finnes der ute på markedet, sier Fredrik Myhre som mener at det snarlig bør komme et forbud mot å bruke og selge produkter med mikroplast i kosmetikk og kroppspleie i Norge.

- Det finnes i alle fall ingen grunn til ikke å innføre et slikt forbud. I Sverige innfører de et forbud mot mikroplast i tannkrem, kosmetikk, kremer, dusjgelé, sjampo og balsam fra 1. juli i år, forteller Myhre som mener at vi bør se til våre nabo i øst som nå setter en stopper for at plast i kosmetikk, hårprodukter, kremer og tannkrem med små plastartikler blir skylt ut i vasken for så å havne i havet.

Han forklarer at mikroplast i hud- og velværeprodukter er bitte små plastpartikler som tilsettes produktet for å skape en ru overflate for å skrape av skitt og lort. Det gjelder blant annet en del peeling-produkt.

Produsentansvar

- Hva skal forbrukerne være på vakt overfor, og hva kan vi som forbrukere gjøre?

- Det er å stille krav og spørre i butikken og hos frisøren om hva produktene inneholder. Styr unna produkter med mikroplast og gi beskjed til de som selger det, om hvorfor du ikke vil ha dette, sier Myhre.

- Hva kan vi kreve av varedeklarasjoner?

- Det minste vi kan kreve, er at vi får vite hva vi smører på kroppen, i håret vårt og hva vi putter i munnen. Som forbrukere må vi kreve at produsentene oppgir hva produktene inneholder. Ansvaret ligger hos produsentene som må opplyse om hva produktene faktisk er, hva de inneholder, hvordan de skal brukes og hvordan de skal avfallshåndteres etter bruk, sier Myhre og føyer til at det også er produsentene sitt ansvar å gi informasjon om hvilke skader produktene gjør når de kommer på avveie i naturen. Det gjelder både innhold og emballasje.

- Produsentene bør også sørge for at riktig avfallshåndtering er på plass etter endt bruk, sier Myhre.

Tar samfunnsansvar

- Det finnes såkalte grønne frisører. Hvor grønne er de egentlig, og kan vi føle oss trygge på produktene deres?

- Det er veldig bra at noen frisørsalonger tar den type ansvar. Det er kjempeviktig at de løftes opp og fram, dersom de velger miljøriktige produkt. Da får vi som forbrukere automatisk hjelp til ikke å kjøpe produkt som er miljøskadelige. Disse salongene tar da valget for forbrukerne. Vi må synliggjøre de valgene de har gjort og framsnakke dem som tar de gode valgene og tar et samfunnsansvar på vegne av miljøet.

Helt unødvendig

Fredrik Myhre i WWF er glad for den økende bevisstheten rundt plastforsøpling.

- Etter at det ble funnet 30 plastposer i gåsenebbhvalen som drev på land på Sotra for over ett år siden, er det blitt en skikkelig boost, sier Myhre som mener at unødvendig bruk av plast må bekjempes.

Og plast i kosmetikk og andre velværeprodukt mener han bestemt er unødvendig.

Alvorlige konsekvenser

- Produktene er mer enn gode nok uten mikroplast. Konsekvensene for dyrelivet i havet er betydelig viktigere enn disse produktene, sier Myhre og forklarer at mikroplasten som går ut i havet, blir brutt opp i små biter, nanoplast, som igjen kan ende opp i fordøyelsessystemet og inn i blodomløpet til både dyr og mennesker.

- Det er de virkelige konsekvensene vi får av å smøre mikroplast på huden eller i håret, slår han fast.

Seniorrådgiver Fredrik Myhre i Verdens naturfond ønsker økt bevissthet på hva som skylles ut i vasken og som til slutt ender i havet. Foto: Presse