– Det er for dårlig merking av sykkelstiene, ropte Broholm, etter at vi nok en gang hadde tatt feil vei fra Sandvika mot Slemmestad.

Det er en av erfaringene vi har gjort oss på touren i de sentrale østlandstrøkene. Skilting av lokale sykkelveier krever ofte inngående lokalkunnskap for å kunne velge riktig vei.

Kupert og krevende

Etter litt intern krangling, prøving og feiling, kom teamet etter hvert på rett spor igjen. På Slemmestad ble det sushi på en grønn plen i solskinnet, før vi satte kursen mot Røyken og Sætre på Hurumlandet. Jeg har vært der mange ganger før, men motbakkene som man lett forserer i bil, kun ved litt ekstra trykk med høyrefoten, krever langt mer når man kun har to pedaler og to slitne bein.

Norges korteste

Etter hvert når vi toppunktet på dagens rute. Ved Klokkarstua er det utfor ned mot Verket ved Drammensfjorden, hvor ferga Svelviksund tar oss over til den idylliske lille byen Svelvik, helt nord i Vestfold. Fergestrekningen er for øvrig landets korteste. På under tre minutter er strekningen krysset, og vi kan hive oss på syklene mot huset til min kusine Tove Dyve Andersen og hennes samboer Tom Roger Nilsen. De venter med grillmat for slitne sykkelturister.

Glad laks

Drammenseren Nilsen, som er ivrig laksefisker i Orkla hver år, er imponert over sykkelturistenes pågangsmot, og slenger på noen ekstra koteletter på grillen.

– Jeg kommer til å tenke på dere når vi reiser til Vormstad i bil senere i sommer, flirer han.

Strømsgodset-supporteren ser fram til rolige fine dager og netter i Varghølen, som han og kompisene har besøkt de siste ti årene.

Målgang

Siste dag blir en fin tur langs Vestfoldbyene, som ligger som perler på ei snor nedover kysten. Fra Svelvik går turen via Sande, til Holmestrand, Horten og Tønsberg, før endelig skiltet med Sandefjord kommune dukker opp i veikanten. Siste del av turen går gjennom skogsterreng, før vi ruller inn i gårdsplassen hjemme hos mor på Unneberg.

Slitne, men fornøyde etter nærmere 70 mil på sykkelsetet, blir det en iskald Corona. Syklene parkeres og vaskemaskinen fylles med svette sykkelbekledning og lette sommerklær som trenger en vask etter en uke på landeveien.